Один з головних мінусів пенітенціарної системи будь-якої країни — громадянина, що завинив, карають, але не направляють на шлях істини. Саме тому колишній засуджений частіше йде на новий термін, ніж на нову роботу.

Цю ситуацію вирішили змінити в Великобританії, створивши реабілітаційний табір для кіберзлочинців. Молодих людей вчать законному застосуванню своїх технологічних навичок, а також знайомлять з роботою служби безпеки.

Багато з учасників виправних робіт втрапили в халепу, намагаючись зламати локальну мережу своєї школи.

Перший подібний заклад відкрився в липні в Брістолі, культурному центрі Великобританії. Організатори кемпа — Національне агентство боротьби зі злочинністю (NCA). «Запрошення» відвідати табір отримали молоді люди, умовно засуджені за кіберзлочини, розповів Ітан Томас, офіцер служби, відповідальний за цей напрямок.

Одним надіслали письмове повідомлення, інших викликали на особисту бесіду. Всього в пілотному проекті взяли участь сім хакерів.

Їх звинувачували в кібератаках і відключенні сайтів або серверів. Наприклад, один з учасників потрапив у поле зору поліції, а потім і до табору, за злам шкільної мережі комп’ютерів:

Я разом з двома моїми друзями заради забави намагався проникнути до мережі нашої школи. Нам було цікаво, чи вистачить нам знань це зробити. Коли у нас вийшло, ми створили власний обліковий запис адміністратора, завдяки чому в нас з’явився повний доступ до шкільної мережі. Ми могли контролювати комп’ютери інших учнів, відправляти їм повідомлення, змінювати паролі.

Зрозуміло, цей «підопічний» NCA не зміг зупинитися на досягнутому — знову-таки «заради забави» він зламав сайт однієї великої компанії, чим завдав їй матеріальної шкоди. В результаті юнак отримав два роки умовно з обов’язковим відвідуванням реабілітаційного табору у вихідні.

У NCA відзначають, що в цілому атмосфера кемпу нагадує літню школу. Під контролем старших «учні» слухають різних лекторів, у тому числі й колишніх кіберзлочинців. Серед останніх був Соломон Гілберт, який зараз володіє компанією Ferox Security. Він розповів про своє темне минуле, в якому також зламував систему школи та особисті повідомлення студентів. Соломон крав конфіденційну інформацію винятково задля власної цікавості.

«Але мені пощастило зустріти блискучого IT-вчителя, який допоміг мені знайти свій шлях. Тепер я не нападаю на фірми, а захищаю їх», — розповідає чоловік.

Також учасники табору грали в такі собі рольові ігри, де хакер намагався знайти лазівки в запропонованій системі. До речі, за подібний вид діяльності можна отримувати офіційну зарплату.

«Тепер я знаю, що кібербезпека існує, і схоже, це те, чим я справді хотів би займатися. Ви відчуваєте те саме хвилювання, як і при зламі, але все законно, і вам за це ще й платять!», — не міг приховати свого захоплення один з учасників.

Якщо експеримент NCA буде вдалим, то такі табори з’являться і в інших містах Великобританії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти