Україну поки не можна назвати флагманом у сфері відновлюваної енергетики. Наша країна, швидше, другий помічник, якщо і далі оперувати морською термінологією. Проте сонячних електростанцій у нас стає все більше. Черговий подібний об’єкт ввели в експлуатацію в Київській області.

Від приватного…

«Димерська сонячна електростанція», яку назвали так на честь її географічного розташування — селища Велика Димерка, складається з 22 тисяч модулів. Площа — 13 га. Потужність комплексу — 6 МВт.

Завдяки використанню цієї сонячної електростанції вдасться знизити викиди діоксиду вуглецю в атмосферу на 6,5 тис. т на рік.

Сонячні панелі.

«Димерська СЕС» — пілотний проект першої черги компанії UDPR, створеної 2016 року. Будівництво об’єкта та підключення до мережі відбувалося навесні та на початку літа. В експлуатацію його ввели в липні.

… до загального

За перші шість місяців 2017 року Україна побудувала 67 нових сонячних електростанцій, повідомляє IB Centre. При цьому загальна потужність збільшилася на 132 МВт — до 705 МВт. Усього за той самий період з’явилося 79 нових об’єктів відновлюваної енергетики. Їхня загальна потужність — 182,7 МВт. При цьому інвестиції в подібні проекти перевалили за 210 млн €.

За інформацією аналітиків, загальна потужність відновлюваних джерел електроенергії, у тому числі об’єктів сонячної та вітрової енергетики, малої гідроенергетики та електростанцій на біомасі (біогазі), склали 1461,7 МВт. Ця цифра є актуальною на 1 червня цього року.

«…До кінця 2017 року українські та зарубіжні девелопери реалізують в Україні понад 70 нових інвестиційних проектів у сфері відновлювальної енергетики загальною встановленою потужністю понад 430 МВт. Зокрема, у II півріччі цього року в Україні буде побудовано 57 нових великих і середніх, а також кількасот малих дахових сонячних електростанцій із сумарною потужністю близько 360 МВт», — йдеться у звіті.

І знову до приватного

Наприклад, нові сонячні електростанції з’являться в Дніпропетровській області, а саме в Нікопольському, Широківському, Криворізькому та Софіївському районах. Їх збудують упродовж 2017-2019 років. При цьому за останні п’ять років регіон зменшив споживання газу на 34%, електроенергії — на 9%.

Також є інформація, що сонячну електростанцію побудують у місті Пологи. Це вже Запорізька область. Заявлена потужність об’єкту — 10-12 МВт. Він займе площу розміром 20 га.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти