Поки у всьому світі презентують різні інноваційні проекти, український прем’єр Володимир Гройсман повідомляє про долю херсонських кавунів, які вперше за 14 років доставлять до Києва, о боги, баржою, а не фурою. Як то кажуть, воу-воу.

На щастя, в Україні є люди, які хочуть створювати нові технології нарівні з іншими країнами. Поміж ними — 19-річна студентка коледжу ім. Івана Пулюя Тамара Вощило.

Вона розробила рукавичку, яка озвучує жести.

Гаджет може запам’ятати до дев’яти рухів, тобто він поки не може засвоїти абетку жестів. Тому пристрій стане у пригоді насамперед тим, хто відчуває тимчасові труднощі з мовним апаратом і незнайомий з відповідним алфавітом, каже дівчина.

Наприклад, власник рукавички може присвоїти будь-якому жесту значення «принесіть мені води».

Так виглядає винахід.

Передісторія

Ідея пристрою з’явилася в Тамари ще минулого року. Тоді при написанні курсової роботи студентці запропонували розробити систему автоматичного регулювання для жалюзі. Однак дівчині здалося, що це буде занадто просто. Трохи помізкувавши, вона озвучила викладачам власний варіант — створити рукавичку. Та не просту, а таку, щоб жести розпізнавала.

На розробку пішло вісім місяців. У результаті рукавичка вийшла досить громіздкою, по лікоть, і ненадійною — механізм періодично виходив з ладу. Тому після захисту курсової Тамара вирішила поліпшити пристрій. Презентація оновленої версії відбулася вже під час захисту дипломної роботи.

Як це працює

Спершу рукавичку потрібно підключити до джерела живлення. Це може бути або смартфон, або Power bank. Потім активувати на телефоні спеціальний додаток. (Його розробив Андрій Недошитко, викладач коледжу). На кожному пальці рукавички є датчик. Мікроконтролер зчитує з нього дані, обробляє інформацію та передає через Bluetooth на мобільний. Так відбувається програмування пристрою. Власник сам вирішує, що буде означати той чи інший жест. Це може бути слово або ціла фраза. Руху надається номер, який «запам’ятовує» і рукавичка, і програма. Коли на телефон приходять відповідні цифри, тоді й лунає фраза.

Хоч у моєму оточенні немає людей з вадами мови або слуху, я впевнена, що незабаром з ними познайомлюся – такий пристрій дуже б їм знадобився. І ним вже зацікавилися в школі для глухонімих дітей. Хоча зараз мова про його виробництво не йде, для цього потрібні гроші, – розповіла дівчина журналістам.

Автора винаходу Тамара Вощило.

Про гроші

За інформацією «5 каналу», сьогодні в Україні є два схожих проекти. Кінцевому споживачу готові пристрої обійдуться в 500 $. Тоді як винахід Тамари коштує 30 $. Річ у тому, що студентка використала дешевші деталі:

«Грошей на сенсорні датчики в мене не вистачало: кожен коштував по 700 гривень, тому я зробила їх сама з радіодеталей. Працюватиму над їхньою точністю, адже поки рукавичка не завжди може визначити жест, як прописано в програмі».

Після того як Тамара налагодить роботу пристрою, вона віддасть його людям з вадами слуху та мови на тестування. А поки дівчина готується вступати до технічного університету в Тернополі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти