Про надання Україні летальної зброї, стосунки Путіна і Трампа, турбіни в Криму, Ломаченка і українського пілота, що посадив літак в град, не писав тільки лінивий. Ми ж вирішили звернути увагу на те, на що, як правило, українські оглядачі іноземної преси увагу звертають рідко. У нас, нагадаємо, інша місія — показати як сприймають Україну в світі, показати нас нам «чужими очима».

Тож, у сьогоднішньому випуску ви дізнаєтесь як Україна підтримує КНДР у боротьбі проти капіталістів, що пообіцяв посолу України в Німеччині гурту Scooter і який туристичний маршрут вразив британських журналістів.

Китаці цікавляться нашою економікою, паспортами і шлюбами

Китайці, як завжди, в першу чергу цікавляться українською економікою. Зокрема, за тиждень китайське ІА «Сіньхуа» прозвітувало, що Україна стала більше вкладати в оборону. Інвестиції в українську залізницю виросли на 180%, а експорт молочної продукції сягнув 117 мільйонів доларів (між іншим, 27 українських компаній експортують «молочку» до Китаю).

Окрім економіки, китайські новинарі приділили увагу одразу двом «бумам» в Україні — паспортному та весільному.

З початку 2017 року Державна міграційна служба України видала понад 1,8 мільйони біометричних паспортів, які дозволяють їх власникам в’їжджати до ЄС без візи на 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду, — зазначає ІА «Сіньхуа» і додає, що за день в Україні видається більше 20 тисяч біометричних паспортів.

Привернув увагу Китаю також Маріуполь. У цьому українському прифронтовому місті, пише «Сіньхуа» спостерігається справжній «бум» попиту на експрес-шлюби.

Близько 1500 пар отримали шлюбні ліцензії через службу, яка дозволяє їм одружитися протягом 24 годин, замість того, щоб чекати реєстрації щонайменше за місяць після подання заяви, — цитує інформагентство міську раду Маріуполя. — Близько двох третин пар, які скористалися цією послугою, походять із окупованих територій.

Українці підтримали ядерні випробування Північної Кореї

Україна, як виявилося, обома руками «за» випробування балістичних ракет в рамках ядерної програми Північної Кореї. Принаймні, про це звітують самі корейці.

Єдине інформаційне агентство Північної Кореї розродилося гучною новиною — «Україна підтримує кроки КНДР щодо самозахисту». Офіційні заяви Уряду чи Президента для Північної Кореї не такі важливі, як заява львівської «Асоціації з вивчення ідей Чучхе».

Один з багатьох парадів у Північній Кореї.

Ми щиро вітаємо шановного товариша Кім Чен Ина та увесь корейський народ з успішним випробуванням інтерконтинентальної балістичної ракети Hwasong-14. Ця примітна подія відкрила нову главу в історії КНДР, — цитує Центральне телеграфне агенство Кореї заяву «авторитетної української організації». — Ідеальний успіх МБР «Хвасонг-14» показав імперіалістам, що КНДР може завдати удару і дати відсіч будь-якій агресії.

У новині ЦТАК не вказано, але, ймовірно, йдеться про ту ж асоціацію під керівництвом Миколи Поліщука, яка займається вивченням і пропагуванням ідей Чучхе та вшануванням в Україні Кім Ір Сена. Принаймні, так розказують своїм в Північній Кореї.

Утім, не дивлячись на таку «підтримку» по всьому світу, Північна Корея потрапила під нові санкції завдяки цим випробуванням: Reuters пише про нові санкції ООН для КНДР. Серед них: заборона на експорт вугілля, заліза, залізної руди, свинцю, свинцевих руд та морепродуктів; заборона іншим країнам збільшувати поточну кількість північнокорейських робітників, які працюють за кордоном, створювати нові спільні підприємства з Північною Кореєю та вливати будь-які нові інвестиції в поточні спільні підприємства.

Туризм в «радіоактивній Україні»

В Україні спостерігається бум «ядерного туризму», пише Independent.

Журналіст британського видання побував у Первомайську Миколаївської області, на колишній базі, де колись зберігалося 86 готових до пуску міжконтинентальних балістичних ракет, що несли ядерний боєзаряд.

Туристи їдуть до Парижа, щоб помилуватися Ейфелевою вежею, або до Риму, щоб прогулятися вулицями Ватикану. І хоча в Україні є безліч соборів, в тому числі монастирі з підземними печерами, тисячі туристів вирушають до цієї країни за унікальним радянським досвідом, — пише Independent. — Тут вони прогулюються біля зруйнованого ядерного реактора на Чорнобильській АЕС, гуляють руїнами покинутого міста з лічильниками Гейгера в руці. Біля Чорнобилю вони захоплено розглядають гігантське «Московське око», детектор протиракетної оборони, висотою у 50 поверхів і на вигляд як гігантська американська гірка.

Так само, люди, які приїжджають на колишню ракетну базу в Первомайську, цікавляться холодною війною.

Закинутий парк у Прип’яті. Getty/iStock

Це місце створене для того, щоб пам’ятати — як Голокост — про небезпечний час в історії та про те, що означає мати ядерну зброю, — цитує Independent Сергія Іванчука, турагента, що спеціалізується на таких специфічних туристичних маршрутах.

До речі, кнопка, яка могла б розпочати ядерний Армагедон — сіра, а не червона.

НАТО вчиться на українських помилках

А тим часом в НАТО країни Балтії вирішили вчитися не на власних помилках, а не помилках України і на її крові, пише DW.

Війська НАТО на навчаннях.

Зокрема, наразі країни Балтії проводять навчання з метою убезпечити себе, де беруть за основу «український сценарій» війни з Росією і «зелених чоловічків».

Завдяки безперервному навчанню і важким боям стан українських військ, порівняно із 2014 роком, значно покращився. Спостерігаючи за болісним процесом українських випробувань та помилок, три балтійські держави, що нині знаходяться на передньому краю відновленої конфронтації між Росією та НАТО, сподіваються уникнути кроків у тому ж напрямку, — пише німецьке видання.

Scooter поплатиться за відвідини Криму

А поки в Балтії бояться російської загрози, німецький техно-гурт Scooter тепер поплатиться за виступи в окупованому Росією Криму. Про це німецькій Funke Mediengruppe повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник, передає Reuters. Нагадаємо, німецький музикант провів на початку серпня виступ у Балаклаві.

Це не якесь незначне правопорушення, але серйозний злочин, який буде покараний, — цитує заяву Мельника інформагентство.

Разом з тим, фронтмен гурту ще минулого місяця давав німецьким ЗМІ стандартну відповідь усіх артистів, що приїжджають на заробітки до Криму — мовляв, група збиралася в Криму виконувати музику, а не займатися політикою.

Ми ж вам бажаємо займатися улюбленою справою. Ми, наприклад, своєю займаємся, уже збираючи для вас найцікавіше про Україну зі світових ЗМІ.

Закінчив філфак у Кропивницькому. Назвав кішку «Киця», щоб не заплутатись. Вісім років вчився в університеті, хоча хотів бути журналістом. Через вісім років в журналістиці, мабуть, захочу знову вчитися. Люблю зефір.

Коменти