Після приватизації «Приватбанку» Дмитро Дубілет, який працював там IT-директором, не сидів, склавши руки. Спочатку він створив компанію Fintech Band, яка надає IT-, маркетингові та операційні послуги банкам в Україні та за її межами. А у травні пан Дубілет оголосив про створення першого на території нашої країни мобільного банкінгу. Напередодні запуску, який заплановано цієї осені, ми зібрали всю наявну інформацію про цей проект.

Першою ластівкою став пост Дмитра, написаний 25 травня. Тоді стало відомо про те, що у «першого в Україні mobile-only банку» не буде відділень, а для того, щоб стати його активним користувачем, потрібен… смартфон.

«Залиште свій e-mail, і ви першим отримаєте запрошення стати нашим клієнтом: www.ibox.ua/dmytro. Так-так, це той самий iBox, чиї термінали стоять на кожному кроці», — заохочував Дубілет.

Картка нового віртуального банку.

За кілька днів в інтерв’ю «ДнепрЧас» з’ясувалося, що запуск відбудеться у співпраці з iBox Bank і Universal Bank. За словами Дмитра, мобільний банкінг буде адаптуватися під партнерів. А партнером може стати будь-яка фінустанова з хорошою історією, орієнтована на приватних осіб. Так, у найближчому майбутньому сервіс не буде обслуговувати корпоративних клієнтів.

Звісно, коли йдеться про новий банк, так і хочеться спитати: «А чим він буде відрізнятися від Приват24?».

У нас будуть сервіси, яких немає в «Приват24». І навпаки. Наприклад, в нас не буде багатьох функцій на кшталт виклику таксі… Зараз, коли з’явилися Uber та Uklon, вже не немає потреби викликати таксі саме через банківський додаток, — відповідає Дмитро.

Що стосується фізичної картки, то вона буде одна і прийматиме будь-яку валюту — гроші будуть конвертуватися «за вигідним курсом». В Україні зняти кошти можна буде через будь-який банкомат. Також карткою можна буде розрахуватися і закордоном.

Замість програм лояльності та нарахувань бонусів сервіс вводить систему кешбеків. Це повернення частини коштів, витрачених на придбання, оплату товарів або послуг.

Попередній вигляд мобільного банкінгу.

Уже в серпні Дмитро Дубілет дав ще одне інтерв’ю. У ньому він розповів, що карти для iBox Bank і Universal Bank будуть відрізнятися, але не принципово. Остаточний список властивостей буде визначено безпосередньо перед запуском.

Бюджет проекту, над яким працювало близько ста людей, становить 2 млн $. При цьому розробники надихалися Monzo, Revolut, «Рокет», «Тінькофф Кредитні Системи», N26, Monese та іншими віртуальними банками.

Карта буде з безконтактним чипом, їх доставлятимуть кур’єри.

«Ми зараз опрацьовуємо два варіанти. Один з них передбачає, що стартуємо відразу по всій країні, навіть в маленьких містах. Якщо так не вийде, будемо запускатися поступово. Як 3G або Uber».

Додатки банкінгу працюватимуть на Android (не нижче 4.3 версії) та iOS (не нижче 10-ї). Перший вже є, другий ще у розробці.

На питання «чи будуть доступні рахунки для фізичних осіб-підприємців?» Дубілет відповів, що ні, мовляв, не в найближчі півроку. «Чіткого плану поки немає», — додав він. Своєю чергою у нас, як потенційних клієнтів, немає чіткого розуміння нового сервісу. Тому ми і надалі будемо збирати інформацію про цей віртуальний банк.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти