Майже непомітно, але Київ потроху бере на озброєння новітні технології. Ось, наприклад, напроти Національної опери України встановили лавки з сонячними батареями, а на станції метро «Кловська» відмовились від кас та жетонів.

Більш того, з 10 серпня столиця перейшла на безготівкову оплату паркування. Більше інформації про ці нововведення читайте далі.

Сиди та підзаряджайся

Вперше ідею лав із вбудованими сонячними батареями озвучив Денис Півнєв, директор КП «Київський центр розвитку міського середовища», у вересні 2015 року. Тоді він сказав, що встановлення буде відбуватися у межах програми «Іменні інвестиції». Вартість такого технологічного місця для відпочинку на той момент складала 15 тис. грн. У цю суму входили: лавка, її монтаж + іменна табличка.

Перший такий об’єкт встановили біля станції метро на Хрещатику у квітні минулого року.

Лавка на Хрещатику, яка дає можливість безкоштовно заряджати свої девайси.

І ось днями з’явилося ще одне місце, де можна безкоштовно та у будь-який час підзарядити свій гаджет. Воно, місце, знаходиться на вулиці Володимирській, напроти Національної опери України.

Тут поставили кілька лав, на поверхні яких є сонячні батареї. При цьому вбудовані акумулятори дозволять повністю зарядити від 20 до 30 смартфонів, каже пан Півнєв.

Метро без жетонів

Поїхали далі, а точніше на станцію «Кловська». Тепер тут немає ані кас, ані жетонів, повідомляє Ain. Пройти через турнікет можна, скориставшись банківською безконтактною карткою, пластиковою карткою метро або за допомогою одноразового паперового QR-коду.

Також можливий класичний варіант — за допомогою жетона, бо працівники метрополітену на деякий час ще залишили кілька старих турнікетів. Але знову ж таки, придбати жетони саме на «Кловській» ви не зможете. Безготівковий розрахунок працює тут з 2 серпня.

Вхід на станцію за допомогою електронного квитка.

Придбати картку метро або одноразовий QR-код можна у спеціальних терміналах. Усього їх на станції п’ять. Якщо ви вже маєте відповідну картку, то через термінал можете поповнити рахунок, а також активізувати MetroPass. Розрахунок можливий як готівкою, так і банківською карткою.

Після того, як нова система пройде випробування, «Київський метрополітен» має намір автоматизувати інші станції: «Університет», «Дружби народів», «Либідську» та «Політехнічний інститут».

Стоянка без готівки

Готівка також більше не знадобиться, якщо вам потрібно оплатити місце на парковці.

Водії можуть розрахуватися через паркомати, sms або за допомогою місячних талонів на оплату парковки, які можна купити в кіосках продажу преси чи інформаційних кіосках, — зазначив мер Києва Віталій Кличко.

Така норма діє з 10 серпня. Тому якщо хтось за місце на стоянці вимагає у вас готівку, «сміливо викликайте поліцію», радить голова міської ради.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти