Дедалі більше українців встановлюють домашні сонячні електростанції (СЕС), щоб заробити на «зеленому» тарифі. У зв’язку з цим з’являються різні стартапи, які надають специфічні послуги. Також експерти говорять про те, що продавці вироблених кіловатів стають вимогливішими до обладнання.

Наприклад, зараз в тренді станції з функцією online моніторингу, пише Eco Town. Скільки це коштує і які дає переваги? Відповіді в нашій статті.

Електрично-екологічний бум

Ще два роки тому кількість домашніх СЕС складала не більше 300 штук. Зараз ця цифра перевищила 1,5 тис. Журналісти «Економічної правди» наводять кілька причин такого явища.

Нині можна в режимі реального часу через інтернет слідкувати за показниками отриманої електрики.

Перша — той самий «зелений» тариф, який дозволяє окупити встановлення станції. Не відразу, звичайно, а років через 5-6. Проте навіть така перспектива мотивує. Вартість 1 кВт/год ​​для домашніх СЕС — 0,18 євроцента (5,46 грн).

Друга — доступність обладнання.

Третя — українські «першопрохідці» стикалися з різними бюрократичними труднощами через відсутність чітко прописаних механізмів і відповідного досвіду у всіх причетних. Зараз схема відпрацьована, а тому проблем під час встановлення та подальшої експлуатації не виникає.

Також варто відзначити — що більше популярність СЕС в Україні, то частіше стали з’являтися різні стартапи, які надають додаткові послуги. Один з таких — «Джоуль». Ця компанія допомагає знайти відповідних фахівців у вашому населеному пункті. На сайті ви обираєте категорію, наприклад, «Монтажники сонячних електростанцій», та регіон.

Зробити остаточний вибір вам допоможуть коментарі під резюме того чи іншого виконавця, а також приклади встановлених ними станцій.

Віддалене керування

Ще один вибір, який роблять українці перед встановленням СЕС, стосується обладнання. Як пишуть журналісти Eco Town, дедалі більше людей цікавляться можливістю дистанційного керування об’єктом. Зазвичай цього потребують власники дач, щоб контролювати виробництво електроенергії на відстані.

Але це не єдина перевага. Оnline моніторинг дозволяє оцінити, чи коректно працює СЕС. За цим стежить компанія-інсталятор.

«Правильні налаштування онлайн-кабінету дають змогу отримувати оперативні повідомлення про ті чи інші некоректні показники за допомогою електронної пошти або SMS-повідомлення», — розповів журналістам Олександр Базилевський, директор компанії UTEM SOLAR.

До речі, про оnline моніторинг краще подумати заздалегідь. За словами пана Базилевського, вартість інвертора для СЕС з такою функцією (інвертор перетворює постійний струм, отриманий від сонячних батарей, на змінний, — ред.) автоматично збільшується на 90 євро. Якщо ж ви хочете «прокачати» вже наявний інвертор, то вам доведеться буде доплатити 200 євро.

Українців, крім дистанційного керування, цікавлять рішення для зберігання та розподілу енергії, а також більш ефективні та якісні сонячні панелі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти