Майнити (тобто створювати) біткоїни — справа не лише витратна, як за часом, так і за ресурсами, а й ризикована. В Україні у цієї валюти досі немає жодного правого статусу.

Це не означає, що біткоїни поза законом. Але це значить, що одного дня на вашу «ферму» можуть навідатися правоохоронці. Для деяких подібні візити вже закінчилися вилученням обладнання та розглядом справи в суді.

На початку серпня ЗМІ облетіла звістка про те, що на території Інституту електрозварювання ім. Патона у Києві майнили, як могли, поки туди не прийшли слідчі. В результаті «підприємців» звинуватили у… «підробці банківських документів». Для здійснення свого підступного задуму їм знадобилися 200 комп’ютерів та закритий басейн.

У постанові Святошинського районного суду Києва було зазначено, що «частина згенерованої валюти з використанням гаманців електронних платіжних систем конвертувалася і переводилася на банківські рахунки підприємств з ознаками фіктивності».

Ферми для майнінга біткоїнів зазвичай налічують сотні або тисячі комп’ютерів, які цілодобово генерують криптовалюту.

А поки розгляд справи, назвемо її справою «Патона», триває, співробітники СБУ знайшли ще одну «ферму». У Кропивницькому (Кіровоградська область) оперативники вилучили «потужне комп’ютерне обладнання, що використовувалося для “вирощування” криптовалюти».

Проте цього разу майнинг — лише верхівка айсберга, бо це була не «ферма», а цілий конвертаційний центр. На це вказують знайдені печатки фіктивних підприємств, чекові книжки, банківські картки та документація

«Через фіктивні безтоварні операції зловмисники виводили “у тінь” кошти низки комерційних структур з різних регіонів України. Конвертаційний центр також допомагав клієнтам мінімізувати податкові платежі до бюджету», — йдеться в офіційному повідомленні.

Правоохоронці припускають, що всього «здобувачам» вдалося відмити близько 200 млн грн. Слідство триває.

Ми не беремося судити, за чим саме полюють наші спецслужби — за шахраями або за біткоїнами. Можливо, як у першому епізоді, так і в другому, майнинг справді був другорядним промислом. Хоча у «справі Патона» саме криптовалюта стала приводом для обшуків і порушення справи.

Слідчий вирішив, що, якщо це криптовалюта, то треба вхопитися за саме слово “валюта” та причепити туди порушення норм, встановлених Національним банком. Але від того, що ми називаємо її криптовалютою, вона під законодавче визначення валюти все одно не потрапляє, — прокоментував цю ситуацію для каналу «24» юрист Артем Афян.

Водночас Олег Чурій, заступник голови Нацбанку, зазначив, що у біткоїна досі немає правого статусу. Цей процес ускладнюється тим, що в світі відсутня єдина класифікація.

У різних країнах біткоїн класифікують по-різному — як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України наразі офіційно не підтримує жодне з наведених визначень, — сказав пан Чурій.

Є ймовірність, що це питання буде вирішено до кінця серпня на засіданні Ради з фінансової стабільності за участі представників Нацбанку, Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

АНтон

За громкими заголовками и всей этой фигнёй кроется простая реальность – в одном случае подделка документов и конвертационный центр, а в другом просто воровство электроэнергии. А реальные претензии по выращиванию криптовалюты и видимо эфира на чем будут основаны? На больной фантазии? :)

Назар Токар

В тому і справа, що криптовалюти ніякого правового статусу не мають. Тому ні дозволити, ні заборонити їх поки не можуть. Але ж стаття завжди знайдеться, правда? :)

Антон

Ну и какая статья? :)
– “Вы выращивали криптовалюту”
Адвокат: – “Простите, а подскажите определение в УК что такое криптовалюта и какие именно операции не имеет права человек совершать, какими видами ПО. Вообщем, хотелось бы детальней услышать”
– “Бееее, мееее, нуууу”
И на это всё, больше и сказать будет нечего.
Запретить не могут, а потому выход один – разрешить. Вопрос только когда и в каком виде. А то, что нормальные государства, а не с даунскими руководителями захотят как можно раньше получать с этого налоги … так это факт, уже сейчас думают. Потому что это миллиардный рынок.

Назар Токар

Фактично це фінансова піраміда в класичному вигляді. Єдине виключення — в інтернеті. Вона не підтверджена жодними фізичними цінностями, а вся вартість базується на домовленостях.

Тож поки вона чогось варта, треба її дозволити.