Історія українського інтернету почалася завдяки п’яти киянам. Через кризу, інфляцію і відсутність роботи молоді інженери почали шукати нові сфери діяльності.

Перші вузли доступу до мережі інтернет було створено ще 1990 року, але розвиток інтернету ніяк не підтримувався СРСР, у союзу були інші проблеми.

Того року московський кооператив на П’ятницькій вулиці вперше у СРСР зміг з’єднати свою локальну мережу із Фінляндією. З території України вперше до світової мережі під’єднався Юрій Янковський, працівник Міжгалузевого Наукового Центру Технології Програмування «Технософт» у Києві.

Тоді мало хто знав, як це функціонує, але багато хто розумів, що і в Україні необхідно знайти методи доступу до мережі.

Дуже скоро стало зрозуміло, що за цією технологією майбутнє: час передавання інформації закордон з чотирьох годин скоротився до п’яти хвилин. Це був передовсім світоглядний прорив, наголошує Янковський.

На той час офіційно не існувало домену UA, тому на перший інтернет-вузол пошту надсилали через адресу ussr.eu.net, а для роботи було створено компанію «Технософт».

Юрій Янковський — перший користувач інтернету в Україні (тоді ще у складі СРСР). Фото 1990-го року.

1990-і

Під час перевороту 1991-го року в Москві КДБ взяв під контроль всі лінії зв’язку, окрім інтернету. Причина проста — працівники служби безпеки тієї країни просто не знали про його існування, — розказує Янковський. Варто також додати, що купити домашній комп’ютер могли собі дозволити одиниці.

Весна 1991 року — компанія «Технософт», створена Янковським і колегами, офіційно набуває статусу Інтернет Сервіс Провайдера (ISP). Після Києва до інтернету під’єднується Харків, а до кінця 1991 року вузол ts.kiev.ua обслуговував користувачів вже не тільки столиці, а й багатьох інших міст України.

Перша швидкість інтернету була смішною для сучасних користувачів — всього 2,5 кб/сек. Це в 20,000 разів менше сучасної середньої швидкості українського інтернету, що складає 50 мбіт/сек.

Восени 1991 року розпочинаються переговори про виділення Україні власної доменної зони. На той час єдиним доменом колишнього Радянського Союзу був *.su. Він і досі використовується, але вважається російським доменом.

1 грудня 1992 року Джонатан Постел з Адміністрації адресного простору мережі інтернет делегує домен першого рівня українським фахівцям Ігорю Свиридову й Олегові Волощуку. Адміністрування нового домену *.ua відбувалося на громадських засадах. Нині домен адмініструє компанія «Хостмайстер».

Цей день вважається днем народження уанету.

До 1993 року в інтернеті були хіба що новини, чати і електронна пошта, перший український сайт з’явився 1996-1997 року.

1995 — відкрито реєстрацію доменів у зонах COM.UA, GOV.UA, NET.UA.

1 грудня 1996 — відкрито реєстрацію «коротких» двобуквенних географічних доменних зон (km.ua для Хмельницького, dp.ua для Дніпропетровська тощо).

12 листопада 1998 року — у Харкові відбулося офіційне відкриття української пошукової системи МЕТА. Згодом, 2005 року, МЕТА запустила нові функції і стала пошуковою системою з найбільшою кількістю сервісів. Шукає інформацію лише на українських сайтах або тих, що стосуються України. 2006 року система переходить на новий дизайн.

1999 року запущено першу версію порталу Ukr.net.

2000-і

2000 рік — відкрита реєстрація електронної пошти Freemail.ukr.net. На даний момент пошта ukr.net — один із найпопулярніших поштових сервісів в Україні. Станом на березень 2017 року сервіс налічував 4,4 млн користувачів.

Хоча ukr.net і є суто українським та одним із перших почав надавати послуги електронної пошти, але україномовна версія з’явилася лише 2007 року.

Портал Ukr.net 2000 року виглядав так:

Стрічка новин порталу Ukr.net за 2000 рік.

Листопад 2000 року — створення Інтернет-асоціації України. Вона сприяє розвитку українського сегменту всесвітньої мережі, а також коригує законодавчу та нормативну базу держави у тих сферах, що стосуються захисту членів асоціації. А це інтернет-провайдери, електронні та традиційні засоби інформації та інші установи.

23 жовтня 2001 — зареєстровано перше приватне доменне ім’я другого рівня — business.ua.

18 лютого 2004 — створено 30.000-й приватний домен в домені .ua.

2006 року кількість користувачів інтернету в Україні перевищила 4 млн.

12 липня 2006 — створено 200.000-й приватний домен третього рівня в домені .ua.

2007 рік — запущено перший український торент-трекер «Hurtom». Він існує і донині, окрім, власне, торенту на сайті згодом запустився форум. На серпень 2017-го на трекері було зареєстровано більше 900.000 користувачів. 2007-й рік вважається початком інтернет-буму в Україні.

2007 року доступ до інтернету був у 20% українців, а 2012-го — вже у 50%.

Жовтень 2008 року — кількість користувачів українського інтернету перевищила 10 мільйонів і на кінець жовтня склала 10.164.517 унікальних користувачів на місяць. Майже 60% українських користувачів інтернету знаходились у Києві.

1 березня 2011 року — Україна отримала кириличну доменну зону .УКР. Міжнародна корпорація з надання інтернет-адрес схвалила прохання представників України і влітку 2011 року з’явились перші домени в цій зоні.

2014-го року під час Революції гідності український інтернет розкрив себе як організаційна мережа. Саме у Фейсбуку та на форумах люди організовували групи взаємодопомоги, швидкого реагування на дії «влади», швидку передачу новин тощо.

Відтоді безліч груп продовжили своє існування і сьогодні допомагають армії, дітям, протидіють корупції або вирішують проблеми внутрішньо переміщених осіб.

2016 рік — за даними Інтернет-Асоціації України покриття інтернету в Україні перевищило 60%. Дослідження було проведено на всій території України, окрім окупованого Криму. Виявилось, що понад третина користувачів — це українці віком від 15 до 29 років.

2017

Травень 2017-го — в Україні, на четвертому році війни, було заблоковано доступ до найбільших російських онлайн-сервісів, підконтрольних Кремлю. Під санкціями опинилися Яндекс, мейлру, Однокласники, maps.me тощо.

27 червня 2017 року — Україна зазнала найбільшої хакерської атаки за всю історію держави. Тисячі державних та комерційних установ України атаковано вірусом, що називався «Petya.A».

Липень 2017 року — за підсумками липня 2017 року в домені *.ua кількість реєстрацій склала 558 тисяч. Показник зріс всього на 0,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Кінець серпня 2017-го — кількість українських користувачів інтернету склала 21,8 млн, з них налічувалось 5,6 млн користувачів Facebook, який вперше обігнав ВКонтактє за кількістю користувачів з України.

Загальне проникнення інтернету склало 49% — у половини населення вже є доступ до мережі. За цим показником наша держава знаходиться на передостанньому місці в ЄС, обігнавши лише Молдову. При цьому інтернет в Україні — один з найдешевших у світі, середня вартість доступу не перевищує 100 грн. 60% українців мають доступ до інтернету з дому, а 14% користуються ним лише з мобільного телефону.

Влітку 2017-го російські сайти втратили більше половини української аудиторії і поступилися лідерством українським та іншим іноземним сервісам.

Вперше за всю історію УАнету в топ-5 сайтів за відвідуваністю опинилися два українських сервіси.

Топ-5 інтернет-провайдерів в Україні не мінявся вже кілька років і виглядає так:

Місце Провайдер
1 Укртелеком
2 Київстар
3 Воля
4 Тріолан
5 Датагруп

У підсумку

Варто зазначити, що свобода слова в українському інтернеті є на високому рівні. Кожен може висловлювати свою точку зору у соцмережах, на форумах або у блогах, не боячись за свою безпеку. Чого, наприклад, не можна сказати про інтернет-сегмент східного сусіда — рунет.

Розвиток російського інтернету пішов іншим шляхом: 1994 року КДБ викупило всі акції компанії «Релком» (той самий кооператив на П’ятницькій) і відтоді розвиток продовжився під повним контролем тієї держави.

Тож можна вважати, що з цього року в Україні і Росії інтернет розвивався окремо — в РФ централізовано під контролем ФСБ, а в Україні значно вільніше, майже анархічно, — пояснює Янковський.

Український інтернет знаходиться ще на початку шляху. На наш погляд, у розвитку українського сегменту мають бути зацікавлені всі українці. Публікація контенту українською, сервіси та програми, розроблені у нашій країні, переклад фільмів та книг рідною мовою — це лише мала частка наших з вами дій, що допоможуть розвивати інтернет в Україні.

Вже багато зроблено і ще більше треба зробити, але насичена історія Уанету свідчить про те, що ми на вірному шляху!

Коменти