Що більше в Україні стає електронних послуг, то більше буде надійних засобів електронної ідентифікації. Про це на своїй сторінці у Fb написав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Він також зазначив, що до кінця року в Україні запрацює система Mobile ID, розмови про яку не вщухають вже кілька років.

Mobile ID — сервіс, завдяки якому звичайний мобільник разом з sim-картою перетворюється на засіб для безпечної електронної ідентифікації.

Які переваги це надає? Великі! Наприклад, ви зможете проголосувати, оформити документи або записатися на зустріч до потрібного вам держслужбовця. Усі дані — електронний цифровий підпис (ЕЦП), ідентифікаційний код, паспортні дані та будь-яка інша особиста інформація — записуються на sim-ку нового покоління.

Щоб отримати доступ до MobileID, потрібно буде замінити SIM-карту оператора та авторизуватись.

Головна перевага — швидкість та відсутність бюрократії. Не треба стояти в чергах, а потім сидіти у кабінетах чиновників-посередників та «заохочувати» їх, щоб розглянули ваше питання. Так, гляди, й корупцію здолаємо!

Та що ще потрібно, окрім слів пана Гройсмана, щоб Mobile ID таки запрацював?

«Щоб система працювала ефективно, за основу треба брати одну модель і на ній розвивати всі проекти Mobile ID. На нашу думку, очолити процес має держава. Вона повинна створити національну програму впровадження Mobile ID, розробити план дій та залучити до його виконання операторів і провайдерів інших послуг», — казала Вікторія Рубан, начальник відділу зв’язків з громадськістю компанії Vodafone у січні цього року.

За місяць до цього, у грудні 2016-го, Київстар презентував урядовцям пілот проекту Mobile ID. Під час заходу президент компанії Петро Чернишов зазначив, що розробка сервісу триває вже рік.

Зі свого боку прем’єр-міністр акцентував увагу на необхідності забезпечення правової підтримки на рівні законодавства, щоб створити можливості для розвитку нових технологій. На якому етапі знаходиться виконання цих зобов’язань, поки невідомо.

«Ми працюємо над цим питанням. Я думаю, що цього року ми вийдемо на відповідні рішення», — казав пан Гройсман у липні.

Також голова уряду у своєму пості написав про те, що восени розпочнеться видача внутрішніх паспортів у вигляді ID-картки одразу з електронним цифровим підписом.

«Широкому поширенню електронних послуг сприяє забезпечення українців надійними засобами електронної ідентифікації. Поки що в Україні таким засобом є ЕЦП. Тож я раджу усім українцям, які ще не мають ЕЦП, оформлювати його», — зазначив Володимир Гройсман.

Щодо електронних послуг, які зараз діють в Україні, то найбільшою популярністю користується відкриття ФОП онлайн. За допомогою цього сервісу вже відкрито 1 211 ФОП’ів. До кінця року планується запровадити ще низку онлайн-сервісів. Зокрема, реєстрацію дитини та шлюбу через мережу, пообіцяв прем’єр-міністр.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти