Раніше здавалося, що водяний знак — це надійний захист та запорука того, що твоє фото або малюнок не привласнить хтось інший. Але технології, як ми добре знаємо, не стоять на місці, тому напівпрозорі написи через все зображення вже не такі ефективні.

Це довели Талі Декель та Майкл Рубінштейн, дослідники з Google.

Вони показали, як легко сучасні комп’ютерні алгоритми можуть прибрати захисні елементи зі світлин. Річ у тому, що зазвичай на серію фото накладається один і той же водяний знак. Так ось, ласі до чужого створюють програми, які обчислюють такий шаблон, а потім за лічені секунди видаляють його з сотні, тисячі або скільки там у вас тих зображень.

Якщо у захисному візерунку використані тонкі лінії або тіні, завдяки яким сам знак зливається з фоном, тоді системі важче зробити свою брудну роботу. Однак отримати чисту світлину все одно можливо.

Приклади того, наскільки якісно програма стирає водяні знаки із зображень.

Зверніть увагу, що при зміні прозорості водяного знаку або його розташування, зображення не стає більш захищеним. Щоб створити надійне «тавро», треба додати випадкові елементи. Тоді у разі видалення залишаться видимі артефакти.

Майкл та Далі рекомендують деформувати текст чи малюнок, бо алгоритм прибирає копірайт, орієнтуючись на той шаблон, який він вивчив.

«Видалення знаку, який ви змінили, з будь-якого випадкового зображення потребує додаткової оцінки, яку складніше зробити. Навіть якщо алгоритм зможе її провести, прибрати позначку без артефактів буде доволі складно», — кажуть співробітники Google.

Команда визнає, що захист не ідеальний. Але теорію вже встигли перевірити у фотобанку Shutterstock. Навіть більше, вони скористалися порадами колег та розробили «протиотруту». За словами Мартіна Бродбека, технічного директора компанії, їхні програмісти створили технологію «розумних» водяних знаків.

Вона свідомо вставляє незначні невідповідності до шаблонів. Для створення такої плутанини залучили машинне навчання. Сам Бродбек каже, що у Google вже встигли протестувати розроблену систему та підтвердити, що вона ефективна.

Ілюстрація посту — Christopher Dombres.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти