Уявіть собі склад, де хазяйнують не люди, а маленькі безпілотники. Ні, вони ще не здатні пересувати товар, але вже можуть проводити інвентаризацію. Цікаво, що це не майбутнє, а теперішнє, бо саме таку систему розробили науковці з Массачусетського технологічного інституту (MIT). Завдяки їй безпілотники можуть знаходити певні предмети набагато швидше за працівників з крові та плоті.

Головна проблема, з якою зіткнулися інженери під час створення своєї технології, — як зробити дрони безпечними та водночас функціональними? На великі коптери можна причепити зчитувачі RFID (технологія безконтактного обміну даними, заснована на використанні радіочастотного електромагнітного випромінювання, — ред.)

Але вони можуть зашкодити людям. Тому у MIT вирішили застосувати невеликі та легкі безпілотники з пластиковими роторами, а також технологію ретрансляції сигналу. З пристрою, що зчитує, він передається на дрон, а з дрона —  на RFID-позначку.

В результаті компактний пристрій забезпечив двосторонній радіозв’язок та дозволив одночасну передачу чотирьох сигналів.

Безпілотний «завідувач складом».

Щоб перевірити систему, яку назвали RFly, інженери з MIT встановили її на дрон Parrot Bebop 2. Його вага — 500 г. Вага вантажу, який він може переміщати — 200 г. У повітрі цей коптер може перебувати 25 хв. Дослідники зробили 100 тестових польотів.

Під час експериментів команда використовувала предмети з RFID-мітками, які перед цим спеціально заховала. Система була точною на відстані до 19 см. Зараз дослідники готуються до тестування RFly на складі одного з великих рітейлерів.

Чому розробка MIT має велике значення?

«За 2003-2011 роки через недоліки у системі постачання американська армія втратила близько 5,8 млрд $. 2016 року Національна федерація роздрібної торгівлі США повідомила, що сумарно втрати невеличких магазинів за рік сягають 45,2 млрд $. Як бачите, завдяки нашій системі ми зможемо заощадити великі кошти», — зазначив аспірант Фадель Адиб, команда якого займалася розробкою RFly.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти