Боїмося наврочити, але, здається, Україна все ближче до 4G. Якщо вірити публічним заявам та деклараціям у документах, звісно.

Ось, наприклад, у другій половині серпня Кабмін дав згоду на «впровадження технології LTE для мобільного зв’язку четвертого покоління в діапазоні 1800 МГц», повідомляє Finance.UA.

Треба зазначити, що цьому передували зміни від 4 липня, які схвалив уряд. Завдання коректив: упорядкувати використання радіочастот, створити правові засади для проведення рефармінгу (заміна радіотехнології, що використовується оператором зв’язку на виділених радіочастотах, — ред.) та створити умови для проведення прозорих тендерів на отримання 4G-ліцензій.

«Запровадження LTE-технології в Україні — це стимул для розвитку сфери телекомунікацій та економіки в цілому, подолання технологічного розриву із європейськими країнами та можливість брати участь у проектах ЄС щодо впровадження технологій вже п’ятого покоління», — писала прес-служба Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Повернімося до радіочастот. Найбільш перспективними вважаються діапазони 1800 МГц та 2600 МГц. У першому діапазоні, до речі, працюють Київстар, Vodafone та lifecell. Тому влада передбачила право першого викупу частини спектру для операторів, які зараз використовують ці частоти.

Тендери на отримання 4G-ліцензій мають провести до кінця року. При цьому держава розраховує отримати 3,9 млрд грн від продажу дозволів у діапазоні 1800 МГц та 2,2 млрд грн — у діапазоні 2600 МГц.

Однак ще одне, не менш важливе питання — чи стане кращою якість мобільного зв’язку після змін? Із цим питанням журналісти «НВ. Бізнес» звернулися до Петра Чернишова, президента компанії «Київстар». За його прогнозами, у великих містах усе буде добре. На відміну від сіл, авто- та залізничних трас.

«У цьому діапазоні (1800 МГЦ) не вийде створити гарне покриття 4G… Нам будуть потрібні додаткові частоти», — зазначив пан Чернишов.

Він сподівається, що після двох конкурсів буде ще й третій, де виставлять ліцензії у діапазоні 900 МГц.

«І коли це станеться, я думаю, у другому кварталі наступного року, тоді різко покращиться покриття 3G по країні. А ось із 4G питання постане, я думаю, роки за два. Бо щойно ми покращимо покриття 3G тим людям, які живуть в маленьких селах, їм уже буде добре», — вважає голова «Київстар».

Доволі оптимістично дивиться у майбутнє й Олег Проживальський, директор з корпоративного управління і контролю Vodafone Україна. За його інформацією, всі провідні оператори вже мають базові станції 4G Ready.

«Не доведеться докладати великих зусиль, як це було з 3G, можна запускати зв’язок четвертого покоління і на цих базових станціях», — резюмує він.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти