«Швидше, вище, сильніше», — мабуть, саме цей олімпійський девіз надихає Віктора Прокопчука, українського конструктора та засновника компанії FlyCamStudio. Підтвердження цієї гіпотези — національний рекорд, який він встановив. Розроблений чоловіком коптер підняв у повітря пуд, тобто гирю вагою 16 кг.

Журналісти зазначають, що пану Прокопчуку знадобилося дві спроби, щоб представник Національного реєстру рекордів вигукнув: «Це новий рекорд України!».

Спочатку безпілотник піднявся на 20 м, але майже одразу власник повернув пристрій на землю. Трохи згодом політ повторили і цього разу вдало. Як потім пояснив розробник, потрібен був час, щоб розігріти акумулятор.

У результаті дрон взяв висоту 36 м. За словами представників Нацреєстру, таких рекордів в Україні ще не встановлювали.

Засновник FlyCamStudio збирав рекордсмена власноруч протягом трьох місяців. Вартість пристрою — 15 тис. $.

В інтерв’ю виданню «Фокус» конструктор розповідав, що до 16 кг він йшов поступово:

«Спочатку піднімали камеру go-pro, яка важить всього 200 г, потім підняли Cannon 600, з об’єктивом і управлінням камери. Усе це важить 2,5-3 кг. Потім треба було вішати кіношні камери. І якщо хочемо йти в ногу з часом, мусимо бути готові до цих вимог, а значить, нам потрібен апарат, який підіймає вже близько 7-8 кг. Зробили, випробували, перевірили. Далі — 10-12 кг плюс запас. Згадали, що є така міра ваги — пуд, тобто16 кг».

За словами Віктора Прокопчука, коптер може тримати цю вагу до 13 хвилин та виконувати завдання. Такі сила та витривалість стали у пригоді під час обприскування полів добривами.

За словами українського конструктора, коптер за 10 років — це повноцінний транспортний засіб:

«Але можна й не чекати так довго. Лопаті, мотори, дроти, електроніка — це вже є. Просто потрібно все збільшити. Колись і перші літаки видозмінилися».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти