Апеляційний суд штату Флорида визнав, що віртуальна дружба у Facebook не дорівнює справжній дружбі у реальності. Рішення було ухвалено щодо судді з Майамі, яку хотіли відсторонити від судового процесу. Причина оголошення відводу – дружба у Facebook із юристами, які беруть участь у розгляді справи.

Крім того, Апеляційний суд штату випустив звіт на 10 сторінок, у якому описав прецедент (у США діє прецедентне право). Згідно з документом, віртуальна дружба у соціальних мережах не має такого ж смислового навантаження, як дружба в реальності.

«Дружба судді з юристом у Facebook не дає підстав підозрювати суддю в упередженості або вважати, що він перебуває під впливом свого «друга», – сказано у документі.

На думку суддів, друзі у соцмережах лише створюють ілюзію близькості та симпатії, які є характерними для справжньої дружби.

2009 року під час розгляду аналогічної справи апеляційний суд штату Флорида ухвалив рішення відсторонити суддю від справи через його дружбу з прокурором у соцмережах. А 2013-го Американська асоціація юристів випустила рекомендації для суддів, у яких порадила їм двічі подумати, перш ніж додавати друзів у соцмережах, оформляти підписку і ставити лайки.

Варто зауважити: віртуальні дії в соцмережах все частіше стають об’єктом реальних судових розглядів. Наприклад, влітку 2017 року швейцарський суд оштрафував користувача Facebook за лайк, який він поставив до посту, що дискредитує іншого користувача. На думку суду, у цьому випадку лайк став інструментом для поширення неправдивих і ганебних відомостей.

У деяких випадках дії в соціальних мережах можуть привести до трагічних наслідків. Зокрема, у червні стало відомо, що антитерористичний суд виніс смертний вирок пакистанцеві через його коментарі про пророка Магомета у Facebook.

До того ж, нещодавно Велика Британія прирівняла онлайн-злочини на ґрунті ненависті до звичайних злочинів. За заклики до насильства у соцмережах користувачів будуть притягувати до кримінальної відповідальності.

Люблю життя у всіх його проявах. Завжди знаходжуся у пошуку. Інколи знайденим хочеться поділитися зі світом. Власне це я і роблю на сторінках "Тokar.ua".

Коменти