Національний банк України зробив крок назустріч туристам — він створив додаток, який допоможе відрізнити справжню українську гривню від підробки. Програма наочно показує, на які елементи слід звернути увагу.

В інтерактивній формі програмісти Нацбанку відтворили захисні ознаки двох банкнот номіналом 100 грн зразка 2014 року та 500 грн зразка 2015-го. У додатку зімітовано перегляд цих купюр проти світла з кінематичним ефектом. Є елементи, що відчуваються на дотик. Наприклад, коли ви проводите пальцем по мікротексту (один з захисних елементів), ваш гаджет вібрує.

«Коли людина торкається його у реальності, вона відчуває шорсткість. Отож ця вібрація — це імітація тактильних відчуттів», — розповів під час презентації Володимир Нагорнюк, директор Департаменту інформаційних технологій Національного банку України.

Окрім цього, у додатку можна роздивитися водяний знак або елемент під назвою spark. Це оптично-змінне зображення палітри, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від золотистого кольору до зеленого.

Поряд з кожним елементом захисту є пояснення. Також ви можете перегорнути банкноту та роздивитися її зворотній бік.

За словами Яківа Смолія, керівника НБУ, загалом за допомогою додатку можна дізнатися про понад 20 елементів захисту національної валюти. Головна фінустанова країни постійно модернізує та захищає національну валюту «відповідно до вимог часу, втілює в ній максимально можливий спектр найсучасніших інноваційних світових технологій», повідомляє прес-служба НБУ.

Додаток пояснює, на що треба звертати увагу при перевірці купюр.

Треба зауважити, що донедавна дізнатися про елементи захисту та зовнішній вигляд банкнот можна було лише на сайті Нацбанку або у відділеннях фінустанов, поштових відділеннях, структурах державних органів тощо. Зараз ця інформація завжди під рукою.

У майбутньому Нацбанк планує випустити англомовну версію додатку та продовжити працювати над його удосконаленням. Кінцева мета — створити інструмент для визначення справжності купюри.

Завантажити мобільний додаток «Українська гривня» можна в App Store або Google Play.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти