Нещодавні хакерські атаки з використанням різноманітних вірусів, серед яких українцям особливо запам’ятався Petya.A, показали — наша країна та її захисні системи до такого не дуже готові. Тож Порошенко підписав указ про посилення нашої кібербезпеки.

Документ декларує декілька заходів. Серед них — створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України та забезпечення його функціонування; проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформресурсів.

Окрім цього, у тримісячний строк слід врегулювати питання щодо заборони державним органам та підприємствам державної форми власності підключатися до мережі, якщо системи захисту провайдерів не відповідають встановленим вимогам. Ці завдання лягли на плечі уряду.

Зі свого боку Кабмін повинен розробити механізм із залучення приватних компаній на умовах аутсорсингу для захисту державних сайтів.

Є діло й для СБУ. Разом з урядом «чекісти» повинні підготувати та подати законопроект про розмежування кримінальної відповідальності за злочини проти державних та інших інформаційних ресурсів, а також проти об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Наступне завдання — для СБУ, Держспецзв’язку та Нацполіції. Вони повинні розпочати співпрацю із закордонними колегами, щоб протидіяти кібератакам та проводити розслідування таких випадків. Також  ці структури повинні залучати міжнародну технічну допомогу для забезпечення кіберзахисту державних інформресурсів.

НБУ за участю Держспецзв’язку та СБУ рекомендовано невідкладно розпочати удосконалення кіберзахисту системно важливих банків України.

Наостанок законотворці визначили Держспецзв’язок, як сховище, де будуть зберігатися резервні копії важливої інформації та відомості державних електронних інформресурсів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти