З початку вересня всім торговим точкам бельгійської столиці заборонено видавати  одноразові поліетиленові пакети покупцям — як безкоштовно, так і за гроші. Виняток робиться лише для закуплених раніше поліетиленових пакетів, яких магазини повинні позбутися до 30 листопада.

Нові правила стосуються брюссельських магазинів у всіх секторах торгівлі. Заборона не торкається лише поліетилену, у який попередньо упаковуються деякі товари — овочі та фрукти.

Такий вид упаковки для них дозволено використовувати до вересня 2018 року.

Брюссель – не перший регіон у світі, де вирішили відмовитися від використання поліетиленових пакетів. Наприклад, у Валлонії, одному з найбільших регіонів Бельгії, пластикові пакети заборонені до видачі на касах торгових точок ще з кінця минулого року.

У Франції у середині 2016 року набрала чинності заборона продажу одноразових поліетиленових пакетів у супермаркетах та на ринках.

Подібна заборона цього літа почала діяти на Тайвані.

До того ж, як повідомляє Reuters, влада 40 країн світу заявила про прийняття різних за суворістю заходів щодо захисту навколишнього середовища від поширення поліетиленових пакетів. У цьому переліку не лише розвинені держави, а й низка африканських країн: Кенія (тут у серпні 2017-го вступив у силу закон про заборону виробництва, продажу і використання поліетиленової тари, котрий передбачає штрафи до 40 тис. дол. та ув’язнення як покарання), Камерун, Гвінея-Бісау, Малі, Танзанія, Уганда, Ефіопія, Мавританія і Малаві.

Поліетиленові пакети звично видають на всіх ринках і у магазинах. Щодня мільйони таких пакетів опиняються на звалищах сміття.

А от влада Німеччини поки що не ризикує забороняти поліетиленові пакети повністю. Незважаючи на це, найбільші супермаркети країни самостійно ввели обмеження на використання пластикової упаковки. Зокрема, мережі Rewe, Real, Lidl і KiK вже відмовилися від поліетилену. Тепер біля їхніх кас лежать пакети зі щільного паперу і сумки з тканини багаторазового використання.

Власники однієї з найбільших німецьких торговельних мереж Aldi вирішили піти далі: до кінця 2018 року вони планують відмовитися як від пластикових, так і від одноразових паперових пакетів. Таким способом компанія планує привчати своїх покупців до екологічної відповідальності — носити із собою сумки з тканини для покупок.

Крім того, понад 350 німецьких компаній уже добровільно зважилися на відмову від пластику. Навіть магазини, які торгують дорогим одягом і предметами розкоші, почали запаковувати покупки у фірмові сумки з тканини. Зокрема, виробник спортивного одягу і взуття Adidas не тільки в Німеччині, а й у філіях по всьому світу запаковує товари виключно у паперові торбочки.

Що не так із пластиком?

Небезпека від використання поліетиленових пакетів, пляшок, склянок та іншого одноразового посуду визнана важливою екологічною проблемою в усьому світі, оскільки вони розкладаються десятки і сотні років, завдаючи непоправної шкоди морським екосистемам.

Від цього страждають риби та птахи, забруднюються моря, береги, ліси. У світовий океан, за підрахунками вчених, щорічно потрапляє від 4,8 до 12,7 млн тонн пластику.

Звалище у Кенії. Фото: Reuters.

Люблю життя у всіх його проявах. Завжди знаходжуся у пошуку. Інколи знайденим хочеться поділитися зі світом. Власне це я і роблю на сторінках "Тokar.ua".

Коменти