У мережі є багато матеріалів, які описують переваги роботи у Кремнієвій долині. Насамперед програмістів приваблюють не гроші або умови праці, а можливість створювати, отримуючи від цього як насолоду, так і відповідну винагороду, відчуття свободи та водночас причетність до чогось важливого, наявність правил, які діють не лише для тебе, а й для керівництва. Це Ельдорадо наших днів! От якби у Кремнієвій долині були не компанії, а країни…

Мабуть, щось на кшталт цього спало на думку Павлу Дурову, коли він вчергове зіткнувся зі спробами держави втрутитися в роботу його компанії. Що цікаво, наразі мова йде не про Росію та «ВКонтакте», а про США та Telegram.

За словами Дурова, у травні 2016 року працівники ФБР вдалися до спроби підкупити одного з працівників компанії, а також вплинути на самого Павла.

«На щастя, оскільки жоден з нас не є громадянином США, ми змогли відмовитися від цих пропозицій, а я зміг розповісти громадськості про ці спроби. Якби в нас були американські паспорти, ФБР, швидше за все, спробувало б змусити нас мовчати, спираючись на юридичну процедуру, яка називається «правило кляпа» — це коли влада США може не лише вимагати від вас щось зробити, наприклад, бекдор у вашому додатку, а й заборонити вам публічно говорити про це (інакше ви можете опинитися у в’язниці)», — написав засновник месенджеру у своєму Telegram-каналі.

Цікаво при цьому взяти до уваги нещодавню заяву одного з колишніх працівників Telegram і ВК, Антона Розенберга, який стверджує, що месенджер Telegram мало того що фізично заходиться в Росії, так і продовжує розроблятись в тій же будівлі на Невському проспекті, де і соцмережа «ВКонтакті».

Далі Дуров розмірковує про величезний тиск, якого зазнають технологічні компанії у США з боку спецслужб. Бо спроба навернути Павла та його колегу відбулася під час їхнього тижневого перебування у Штатах. Тобто якихось сім днів, а ти вже знайомий з федеральними агентами та їхніми побажаннями.

Також Дуров припускає, що у таких випадках деякі компанії сприяють ФБР. Причому йдеться про найбільш впливових гравців у цій галузі.

«Тому захист конфіденційності досить важка справа, особливо, якщо врахувати той факт, що Google та Apple — дві компанії, від чиїх мобільних операційних систем ми залежимо, — розташовані в США. Я не бачу легкого способу змінити цю ситуацію. Я хочу, щоб одного прекрасного дня величезні компанії, такі, як Apple і Google, могли стати незалежними від будь-якого уряду, що спотворює первинну місію засновників цих проектів (можливо, їм варто створити власні країни?)», — запитує Дуров.

Відповідь на нього, либонь, з’явиться вже дуже скоро.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

КОКОС

Просто він плутає кормушку та державу, об’єднуючи їх в оне ціле.Галя виїхала із села але село не з Галі, ось.

Serg

У нього фамілія як і його розум