Що ми робимо в першу чергу, коли в нас щось виходить з ладу? Дзвонимо до майстрів? Звісно, ні. Ми гуглимо, щоб самостійно усунути проблему.

До пошуковика ми також звертаємося, коли хочемо щось приготувати або зробити те, чого раніше не робили, — стрибнути з парашутом або доїхати до Індії. Врешті Google зібрав всі наші питання та створив окремий сайт, де розказав, що хочуть знати люди з різних країн.

«Якщо порівнювати з 2004 роком, то кількість пошукових запитів «як..?» збільшилася на 140%. Значний відсоток — це питання користувачів, як щось полагодити: вікно, пральну машину або туалет.

Питання, що пинаються на «як полагодити…?» стабільно знаходиться у верхній частині переліку найпоширеніших запитів по всьому світу», — пишуть працівники компанії у своєму блозі.

Саме статистика надихнула команду Google об’єднатися із дизайнером Хоакіном Гонсалесом Вейрой, який співпрацює з The Guardian, National Geographic та New York Times, щоб разом візуалізувати оці всі запити в межах окремого сайту. Назва в нього дуже проста та життєва — «Як полагодити туалет» (how-to-fix-a-toilet.com).

На цьому порталі можна подивитись, з якими проблемами найчастіше стикаються жителі різних країн. Наприклад, громадянам США насамперед треба полагодити двері, вікна, туалети, пральні машинки та холодильники. Здавалося б, Японія — країна з іншими менталітетом та культурою. Але у тамтешніх людей ті самі проблеми (тільки в іншій послідовності), що й в американців — поламані вікна, двері, пральні машинки та туалети.

А що в Україні? Майже так само: пральні машинки, стіни, двері, вікна, холодильники, туалети, розетки, лампи та раковини.

Загалом до світового топ-10 запитів, що починаються зі слова «як…», увійшли:

  • Як зав’язати краватку
  • Як цілуватися
  • Як завагітніти
  • Як схуднути
  • Як намалювати
  • Як заробити грошей
  • Як приготувати млинці
  • Як написати супровідний лист
  • Як зробити французький тост
  • Як прибрати жир з живота

На створеному сайті зазначено, що, окрім топ-10, є ще топ-100 відповідних запитів, там є що почитати.

«Ми подивились, у яких справах нам ще потрібна допомога, і ось наш висновок. Ми так не хочемо перевантажувати власний мозок та взагалі щось запам’ятовувати, що вже забули, як робити елементарні речі. На кшталт, «як зварити яйце», — підсумовують у Google.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти