Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, (або НКРЗІ), доповіла про якість мобільного зв’язку за І півріччя 2017 року. Аутсайдерами виявилися lifecell та PeopleNet.

Усього перевірку проходили 6 операторів: вже згадані плюс Київстар, Vodafone Україна, 3mob та Інтертелеком.

У НКРЗІ зазначили, що всі учасники дослідження дотримуються встановлених рівнів якості мобільного зв’язку, а також розширюють територію покриття радіомереж, у тому числі — із забезпеченням високошвидкісного доступу до інтернету.

Якість визначали за кількома параметрами. Наприклад, який відсоток sms-повідомлень не дійшов до адресата. Найкращий показник у «Vodafone Україна» (0,03%), найгірший — у PeopleNet (2,06%). Встановлений поріг — 5%.

Ще один критерій — коефіцієнт недоступності мережі. Цього разу кращий результат показали lifecell та «Інтертелеком». У кожного з них по 0%. А в PeopleNet знову найбільший фронт робіт для покращення послуг, які надає компанія, бо в неї 0,01%. Межа в цій категорії — 0,05%.

Також цікаво, який відсоток розмов закінчився передчасно не з волі абонентів. В «Інтертелекома» 0% і це, ясна річ, найкращий показник. А PeopleNet знову пасе задніх — 4,17%. Ще б трошки й в НКРЗІ зафіксували порушення, бо поріг — 5%.

Варто зазначити, що «Інтертелеком» довірив дослідження незалежній лабораторії. Всі інші робили заміри самостійно.

Усі критерії та показники можна переглянути в таблиці.

Результати дослідження якості мобільного зв’язку в Україні.

Слід зазначити, що з 1 вересня 2015 року оператор PeopleNet працював лише в Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Полтавській, Запорізькій та Херсонській областях.

У травні цього року зону покриття взагалі зменшили до двох областей — Харківської та Дніпропетровської.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти