Новий тренд серед стартапів — вони хочуть вирішити світову проблему нестачі їжі. Але щоб це зробити, їм потрібні гроші. Власне, грошей вони насамперед і шукають.

Наприклад, NewLeaf Symbiotics, яка вже залучила 30 млн $. Завдяки цим коштам компанія розробляє насіння з високою концентрацією бактерії ризобії. Вона поліпшує здоров’я рослин та загалом позитивно впливає на врожайність.

Згідно з прогнозами, до 2050 року кількість людей збільшиться з 7,5 млрд до майже 10 млрд. Тому, щоб всіх нагодувати, харчова галузь має збільшити обсяги виробництва, як мінімум, вдвічі. Не можна забувати про погодні умови, що погіршуються, про скорочення придатних для фермерства земельних ділянок тощо.

Погодьтеся, це хороший привід, аби інвестори звернули увагу на стартапи, які спеціалізуються на мікробіології. І останні вже можуть похвалитися першими результатами. Один з них — NewLeaf Symbiotics, що базується у Сент-Луїсі. Взагалі, це місто стало новим центром для всіх видів харчової та сільськогосподарської інвестиційної діяльності, пише Techcrunch.

Але повернімося до NewLeaf. Нещодавно ця компанія освоїла черговий транш фінансування на 6 млн $. Таким чином, загальна сума капіталовкладень склала 30 млн $. Стартап використовує ці інвестиції для комерціалізації обробки насіння кукурудзи, пшениці, арахісу та інших культур.

Особливий інтерес викликають бактерії ризобії, які спеціалісти з NewLeaf додають до насіння сої, а також до арахісу. В обох випадках головна мета — щоб рослини були більш стійкими до хвороб та краще витримували певні умови навколишнього середовища. Експерти зазначають, що згадані вище процедури не передбачають генетичних модифікацій. Бактерії додають природнім способом.

Але NewLeaf Symbiotics — одна з багатьох компаній, які працюють у цьому напрямку. Наприклад, є стартап Growcentia, створений командою вчених. Він спеціалізується на ґрунтових мікробах, що підвищують ефективність нутрієнтів (мікроелементи, необхідні організму людини або тварини для забезпечення нормальної життєдіяльності, — ред.).

Деякі стартапи концентруються на розробці мікробів, завдяки яким культури продовжують активно зростати навіть в умовах засухи. Інші компанії створюють мікроорганізми, що захищають рослини від захворювань. Мікроби вже здатні навіть впливати на час цвітіння!

Так що, можливо, у майбутньому людство обійдеться без голодних бунтів…

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти