Єрченко Вадим
Опубліковано: 3 Жовтня 2017

3D-друк нині де тільки не застосовують. Ось нещодавно ми писали про те, як люди самі собі друкують таблетки, а вже на черзі (самі спочатку не повірили) кулінарія! Але ще більше нас здивувало те, що ці дві, здавалося б, несумісні речі — 3D-принтер та приготування, в нашому випадку, десерту — поєднала українка.

В результаті солодке, яке дівчина робить на власній кухні, можна без перебільшення назвати витвором мистецтва.

Звати кулінара Дінара Касько. Фотографії власних робіт вона викладає в Instagram. Зараз на її сторінку підписані майже півмільйону користувачів, а кожна публікація отримує кілька тисяч лайків.

Минулого року про дівчину написав профільний журнал So Good. Тоді десертам Дінари присвятили 18 сторінок! Здавалося б, чому якісь тортики викликають таку зацікавленість?

Дивіться самі:

Лише погляньте на ці ідеальні геометричні форми. На кольори! До речі, за освітою Дінара — архітектор. Дівчина закінчила інженерно-будівельний факультет Харківського національного університету будівництва та архітектури. Це пояснює, чому створені Дінарою кулінарні шедеври мають такий геометричний вигляд.

Окрім освіти, Дінару вирізняє її унікальний метод.

«Я працюю здебільшого в 3D-Max — малюю модель, потім ми друкуємо її на 3D-принтері. Спочатку робила форми тільки для себе, далі почала виготовляти на замовлення», — розповіла кулінар в інтерв’ю Kharkiv Today.

Слід зазначити, що дівчина не пече торти на продаж. Але чому? Річ у тому, що кулінарна магія відбувається на звичайній домашній кухні.

«Думаю, щоб продавати товар, потрібно робити його в спеціалізованому місці, а не вдома. А в мене дитина, я в духовці м’ясо печу», — каже вона.

Тому кондитер дає майстер-класи. Зазвичай охочі стають у чергу за півроку, розповіла дівчина «Фактам та коментарям».

Собівартість невеликого торта до 1 кг — в середньому від 200 до 500 гривень. Це ще одна причина, чому Дінара не прагне налагодити масове виробництво. Принаймні, в Україні:

«Нажаль, у нас люди неплатоспроможні, а наші десерти не з дешевих, бо багато інгредієнтів закордонні. Ніхто тут не платитиме 4 євро за тістечко, тому на замовлення я нічого не роблю і не планую відкривати бізнес — розумію, що це не окупиться… Ви віддасте 140 гривень за тістечко? Навряд чи».

А ви б віддали?

Кулінарні витвори принесли Дінарі велику популярність.

Але нам хочеться закінчити цей матеріал на більш оптимістичній ноті, адже Дінарі вдалося зробити щось унікальне. У цьому їй допомогли не лише досвід архітектора та сучасні технології, а й наполегливість, якої багатьом із нас не вистачає:

«Я спробувала пекти печиво, тортики. Потім з’їздила на кулінарні курси, які проводив майстер-шеф із Франції. У ті роки це було справжньою подією. Щоб потрапити на навчання, доводилося записуватися за півроку. І мене це захопило. Відвідала уроки таких відомих кондитерів, як Жульєн Альварез, Гійом Мобійо, Мартін Дієз… А останнім часом займаюся самонавчанням. Готую, готую і… ще раз готую».

← Тисни «Лайк», щоб читати нас у Фейсбуці
Tokar_ua Будьте в курсі. Долучайтесь до нашого каналу в Telegram.

    Поширити у Фейсбуці
    Надіслати у Messenger
    Надіслати в Telegram
    Надіслати у WhatsApp
    Зберегти в Pocket

    Додати коментар

    Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

    Ви вказали некоректні логін або пароль

    Вибачте, для коментування необхідно увійти.