Здається, масовий та незапланований камінг-аут вже не за горами. І винний у цьому буде штучний інтелект, який може визначити сексуальну орієнтацію людини за фото.

Точність оцінки — 91%. Тому, якщо ви не хочете, щоб люди навколо дізналися, що ви гомосексуал, не варто чекати, коли ця технологія потрапить до непідготовлених мас. Видаляйте свої знімки вже зараз.

З іншого боку, не виключено, що одночасне «викриття» в межах всього людства призведе до нової сексуальної революції, яка покладе край гонінням та ворожнечі. Хтозна.

Автори дослідження — Міхал Косінскі та Ілун Вонг, вчені зі Стенфордського університету. Вони розуміють, що розкриття сексуальної орієнтації — це особиста справа, яка має вирішальне значення не лише для подальшого добробуту, а й власної безпеки. Також розробники заперечують, що вони створили інструмент для втручання в особисте життя, який може нашкодити.

«Скоріше, ми показали, що доволі прості методи, які широко використовуються, несуть серйозну загрозу. Тому законодавці та ЛГБТ-спільноти повинні знати про ризики», — кажуть Міхал та Ілун.

Що ж вони зробили? Взяли 35,3 тис. зображень 14,7 тис. осіб з сайту знайомств, де вказані особисті дані, включно з сексуальною орієнтацією. Потім завантажили знімки до нейромережі, яка після обробки виявила зовнішні риси, властиві гомосексуалам. Наприклад, чоловіки-геї найчастіше мають вузьку щелепу, довгий ніс і високий лоб, а жінки — широку щелепу та маленьке чоло.

Окрім цього, є й загальна тенденція: «жіночі» риси у геїв, та «чоловічі» — у лесбійок.

Варто зазначити, що під віртуальним мікроскопом опинилися світлини лише білошкірих представників обох статей.

У випадку, коли ШІ показували кілька зображень однієї людини, точність висновку серед чоловіків досягала 91%, серед жінок — 83%. За таких самих умов точність оцінки груп людей була значно гіршою: 61% та 54% відповідно. Все одно, що підкинути монетку.

Важливий момент. Така точність можлива лише тоді, коли програма обирає поміж двох людей, з яких один напевно гомосексуал. Коли система оцінювала групу з тисячі осіб, з яких тільки 7% були геями, результати були далекими від ідеалу. Розробникам вдалося наблизитися до нього, лише коли вибірку зменшили до 10 осіб. Тоді вони отримали результат у 90%.

Також цілком можливо, що система упереджена через обмежений вибір: молодий білий американець, чоловік/жінка і гомосексуал/гетеросексуал.

«Ми хотіли отримати більш різноманітну вибірку. Але не змогли знайти достатньої кількості не-білих гомосексуалів на тих самих онлайн-сайтах», — розповіли вчені.

Вони розуміють, що технологія потребує доопрацювання і що її використання лише нашкодить людям з ЛГБТ-спільноти. Потенціал зловживання такою системою величезний і дехто може виступити проти її створення. Але, як ми вже зазначали вище, система також може стати каталізатором для зрушень у цьому питанні. Обличчя можна видалити з мережі. А як бути у реалі?

«Ми вважаємо, що подальша загроза приватному життю неминуча, а безпека гомосексуалів та інших меншин залежить не від права на недоторканність приватного життя, а від дотримання прав людини. Щоб світ в епоху пост-приватності був більш безпечним і гостинним, його повинні населяти добрі освічені люди, радикально нетерпимі до нетерпимості», — висловили власну думку розробники.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Креон

Для початку придумаємо технологію, а потім від неї будемо рятувати світ.