Який месенджер найнадійніший у світі? Впевнені, якщо запитати ісламських терористів, вони скажуть, що Telegram. Адже вони неодноразово користувалися ним під час своїх атак.

І поза сумнівом, багато хто погодиться з цією думкою. «Надійне шифрування», «сервери по всьому світу», «Павло Дуров», — наведуть вони свої аргументи. Ще кілька днів тому ми б погодилися і додали до них ще один — географічну незалежність. Зокрема, від Росії. Однак скандал, що розгорівся днями, дозволяє припустити, що розробники Telegram не те що з РФ не виїжджали, а навіть не залишали Будинку Зінгера, тобто вони і досі працюють, де й раніше, і де також працює «ВКонтакті».

Під «скандалом» ми маємо на увазі історію дружби, любові та зради, яку у понеділок розповів Антон Розенберг.

За його словами, він — колишній директор особливих напрямків у Telegram, якого безпідставно звільнили. Тому чоловік судиться з колишнім роботодавцем, компанією ТОВ «Телеграф», яка, знову ж таки, за словами Антона, має зв’язок з Telegram, а відтак із Павлом Дуровим. Але останній наведену схему називає хибною, а екс-директора — «людиною, яка страждає від психічних захворювань».

«Дурови теж люди?»

Ситуацію, що склалася, пан Розенберг описує не як трудовий спір, а як особисту помсту з боку старшого брата Павла — Миколи Дурова. Вони познайомилися 1993 року, коли Антон навчався у 6-му класі. Хлопці їздили на математичні олімпіади. Потім разом були на військових зборах.

Коли Дурови запустили «ВКонтакті», Розенберг надіслав Миколі знайдені у соцмережі баги. Так Антона взяли у «ВК» заступником технічного директора. Його безпосереднім начальником був сам Микола.

«Я (Антон Розенберг, праворуч) і Микола Дуров (ліворуч) у Шереметьєво, перед вильотом на Тайвань, на Міжнародну олімпіаду з математики»

2014 року Дурови залишили створену компанію, наче виїхали за кордон та сфокусувалися на розробці месенджера Telegram. За деякий час до них приєднався і Антон. Його призначили головним по боротьбі зі спамом. Усе було добре до січня 2017 року, коли хлопець дізнався, що Микола залицяється до його жінки.

З’ясування стосунків призвело до того, що у березні директору особливих напрямків, тобто Антону, натякнули на справді особливий напрямок, а у квітні прямим текстом сказали — звільняйся. «Звісно, я відмовився», — пише Розенберг. Та все ж таки він втратив роботу через прогули, які йому буцімто приписали.

Був Telegra.ph, став Telegram

Хмарні сервери, на яких розміщуються дані Telegram, розташовані в п’яти різних місцях по всьому світу. Європейських користувачів обслуговує дата-центр у Лондоні, азійських — у Сінгапурі, мексиканських — у Сан-Франциско. Головний офіс компанії розташований в Берліні. Але в жодному з цих міст Антон не працював, бо зі спамом він боровся у Будинку Зінгера, який розташовано у Санкт-Петербурзі.

Це та сама будівля, з вікна якої Павло Дуров разом з колегою Іллею Перекопським запускав літачки з грошей (про цей випадок нагадав сам Розенберг). Як так вийшло, що над Telegram’ом ніби працювали там, де був та залишається ВК?

«У першій половині 2012-го року почалася розробка проекту Telegra.ph, спочатку на базі ресурсів «ВКонтакте». Потім, 7 серпня 2012 року, було створено ТОВ «Телеграф». Перша назва була саме такою, але після появи в пресі чуток про новий проект довелося все заперечувати, в результаті месенджер запустили під назвою Telegram», — згадує Антон.

Феміда

Ось так у Будинку Зінгера, де вже був офіс «ВК», з’явився «Телеграф». Саме до цієї компанії позивається екс-директор особливих напрямків, вимагаючи виплатити йому 1,5 млн руб. (25 тис. $) та відновити на роботі. Колишній роботодавець відповів так само — позовом.

Керівництво «Телеграф» вважає, що Розенберг розголосив комерційну таємницю, коли вказав у Fb, що він працює у Telegram, а також, коли надав до суду нотаріально завірені скріншоти робочих листувань. Ніби через це Telegram розірвав договір із «Телеграф», через що компанія втратила 100 млн руб. (1,7 млн $), як упущену вигоду. Саме цю суму мусить компенсувати «Телеграфу» Антон.

19 вересня пройшли слухання по цих двох справах. У першому випадку «суд прийняв уточнені позовні вимоги Розенберга до роботодавця — ТОВ «Телеграф», написала «Фонтанка».

«Програміст запевняє, що ця компанія є російським представництвом Telegram, її кінцевий бенефіціар — Павло Дуров», — додали журналісти.

Представник відповідача та свідки до суду не прийшли. Наступне засідання відбудеться 24 жовтня.

Слухання другої справи, де Розенберг — відповідач, було так само «результативним», бо представники «Телеграфу» й цього разу не з’явилися. До того ж, через клопотання, яке позивач заявив ще 14 вересня, суд буде проходити у закритому режимі. Наступне слухання — 17 жовтня.

Прихована загроза

У тексті Антона багато слів та емоцій. Але на деяку інформацію слід звернути увагу.

«Коли я почав збирати факти для розгорнутої відповіді.., з’ясувалося, що у мене в месенджері Telegram видалена історія листування з моменту реєстрації 2013 року (задовго до офіційного релізу) по 14 лютого поточного року… Причому видалена вона була тільки на сервері… Загалом, виглядало все так, ніби хтось зробив запит delete_first_messages («видалити перші N повідомлень користувача») — така функція була ще в движку text-engine, який розробив «ВК» та пізніше виклав в open source, щоб Telegram міг на законних підставах і далі використовувати цей код».

У техпідтримці цей випадок списали на технічний баг. Але Антон цьому не вірить, бо той код написав Микола, його візаві. Можливо, це параноя, а, можливо, листування користувачів не так надійно захищено, як зазвичай стверджує Павло.

Ще один момент — це ймовірне фізичне перебування розробників Telegram у Санкт-Петербурзі. За інформацією TJournal, у компанії є програмісти з Росії. Також журналісти наводять слова колишнього заступника гендиректора «ВКонтакте» та, як ми пам’ятаємо, другого пілота Дурова, Іллі Перекопського, про те, що Павло забрав з «ВК» «15 кращих програмістів-олімпіадників». Хоча Дуров спростував цю заяву, важко повірити в те, що Антон був єдиним (окрім Миколи, звісно), хто працював спочатку над «ВК», а потім — над Telegram.

«Офіси Telegram’а (вибачте, ТОВ «Телеграф») і «ВКонтакті» в Будинку Зінгера, я навіть позначу, що де, для наочності»

Але якщо припустити, що Антон каже правду, та у Будинку Зінгера під назвою ТОВ «Телеграф» справді працюють розробники месенджера? Тоді можна лише робити ставки — за скільки годин від старту нового проекту з’явилися працівники ФСБ? Поки ви думаєте над відповіддю, ми нагадаємо про випадок, коли агенти ФБР намагалися схилити до «співпраці» Павла та його колегу під час їхнього тижневого перебування у Штатах. Навряд чи їхні колеги з ФСБ зволікали б…

Є ще один фактор, який насторожує. Перш ніж суперечка перейшла в судову площину, Антон надіслав Олександру Степанову, генеральному директору «Телеграф», та Павлу Дурову, як бенефіціару, меморандум. Він просив 30 млн руб. (515 тис. $) як компенсацію. Але головне не це.

«Під час співбесіди Павло Дуров казав мені, що в перспективі, можливо, він продасть Telegram. У цьому разі працівники отримають суттєві премії у розмірі десятків мільйонів доларів. Зазначена вище сума (30 млн руб., — ред.) за поточним курсом становить щось близько 500 тис. $, що значно менше…», — писав Антон.

Звісно, що продаж компанії також ставить під сумнів захищеність даних.

А що Дуров?

Зазвичай, про речі, які його турбують, він пише у «ВК» або Telegram. Але поки що Павло мовчить з приводу Антона та його розповіді. Проте журналісти російського видання «Meduza» змогли отримати стислий коментар.

На питання, чи знайомий пан Дуров з Розенбергом, той відповів «так», додавши, що це «людина, яка страждає від психічних захворювань» та «до команди Telegram Антон стосунку не мав». Він також заперечив, що між ТОВ «Телеграф» та Telegram Messenger LLP є зв’язок. (Розенберг стверджує, що першою та другою володіє Telegraph Inc., де Дурову належить від 50% до 100% акцій).

«Колись туди («Телеграф», — ред.) аутсорсили розбір російськомовного спаму колишніми модераторами «ВК»… Востаннє команда Telegram збиралася у Зінгера 2014 року. Розробники / дизайнери / сисадміни Telegram не працюють в російських організаціях», — запевняє Павло.

Щодо теоретичного продажу Telegram.

«Не розглядає навіть продаж частки, годі й казати про продаж всієї компанії», — написали «Ведомости», посилаючись на Павла.

Але ми, як і всі інші, чекаємо на більш розгорнуті відповіді, а поки що потроху облаштовуємося у WhatsApp…

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти