У радянському минулому вважалося, що просити гроші — це справа, негідна чесної людини. Зрозуміло, що то все забобони, бо, як кажуть мудрі люди, «гуртом і батька легше бити», а в нашому випадку — усім світом збирати кошти заради втілення хорошої ідеї.

Для цього існують різні онлайн-майданчики, якими дуже вдало користуються вітчизняні стартапи, запевняють в Українській Асоціації венчурного і приватного капіталу (UVCA).

Лише за 7 місяців 2017 року наші стартапери презентували на Kickstarter та Indiegogo 35 проектів. З них 83% досягли мети, тобто зібрали заплановані суми. А деякі навіть перевиконали план.

Рекордсменами стали:

Jollylook

На Kickstarter’і ця компанія збирала гроші на екологічну фотокамеру для миттєвих знімків. Необхідна сума — 15 тис. $. Сума, зібрана в підсумку — 377 тис. $.

Senstone

Senstone, який створив кулон для перетворення голосових заміток в текст. Цей стартап просував свою ідею водночас і на Kickstarter’і, і на Indiegogo. В результаті компанія отримала 376 тис. $: 302 тис. $ з першого майданчика та 74 тис. $ з другого. Хоча спочатку Senstone хотів зібрати лише 50 тис. $.

UGEARS Hurdy-Gurdy

Цей стартап випускає унікальні механічні музичні моделі. Компанія хотіла отримати 15 тис. $. Але результат перевершив усі сподівання: 288 тис. $ на Kickstarter’і та 111 тис. $ на Indiegogo.

Загальна сума, отримана українськими інноваційними проектами — 1,89 млн $. Це вчетверо більше, ніж було заплановано, зазначають у UVCA.

Якщо порівнювати Kickstarter та Indiegogo, то можна сказати, що перша платформа більш популярна у стартаперів. Другою ж здебільшого користуються, як додатковим каналом для збору коштів. Якщо звернутися до цифр, то 27 кампаній (77% з усіх проектів) були запущені саме на Kickstarter’і.

«На жаль, не завжди є можливість визначити причетність проекту до України, бо майже половина учасників вказує своїм місцем розташування США. Це пов’язано з їхньою націленістю на глобальний ринок. Але останнім часом в описі проектів усе частіше можна зустріти українські міста», — кажуть в Асоціації.

Насамкінець треба додати, що вищенаведені цифри вразили Володимира Гройсмана, українського прем’єра.

«2018 року буде створено фонд підтримки стартапів, який, я впевнений, стане надійною державною допомогою для сміливих і перспективних проектів», — зазначив він.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти