Сенат США проголосував за заборону використання ПЗ від Kaspersky Lab у федеральних установах, повідомляє Reuters. На думку парламентарів, антивіруси та інші програми цієї компанії загрожують національній безпеці Америки через зв’язок розробників прогарми із Кремлем.

Наразі це волевиявлення — останнє в низці невдач, яких останнім часом зазнала Kaspersky Lab. на території Сполучених Штатів. Документ, підтриманий сенаторами, є доповненням до щорічного закону про витрати на оборону.

Задача поправки — надати законодавчу силу рішенням адміністрації президента Дональда Трампа, яка наказала всім цивільним державним установам видалити ПЗ Касперського зі своїх інформаційних мереж.

Уряд США посилив заходи безпеки після президентських виборів 2016 року, коли з’явилася інформація про можливе втручання в цей процес росіян.

Журналісти зазначають, що Євген Касперський, співзасновник та виконавчий директор Kaspersky Lab., неодноразово відкидав звинувачення, пов’язані із виборами в США та роботі з Кремлем. Донести до американських законотворців власну точку зору він планував у вересні у Конгресі США, куди його запросили. Касперський тоді погодився приїхати, але зазначив, що для цього йому треба отримати візу в прискореному порядку.

Сенатор-демократ Жанна Шахін, одна з авторів поправки, заявила, що відмова від ПО Kaspersky Lab. «ліквідує реальну вразливість у нашій національній безпеці». Вона додала, що це питання має підтримку в Палаті представників, члени якої також повинні проголосувати за вищезгаданий законопроект.

У разі, якщо документ отримає більшість голосів, цивільні та військові відомства більше не зможуть використовувати ПЗ Kaspersky Lab. Директива авторства адміністрації Трампа поширюється тільки на цивільні урядові агенції, а не на Пентагон.

На початку 2017-го розвідка США заявила, що антивіруси Касперського взагалі заборонені у військовій галузі.

Водночас агенти FBI разом із американською розвідкою вже кілька років намагаються знайти зв’язок між менеджерами верхньої ланки Kaspersky Lab. та російськими військовими, повідомляє New York Times. Також працівники Бюро з’ясовують, чи є у проблемному ПЗ бекдори. Розробники стверджують, що немає.

13 вересня Міністерство внутрішньої безпеки США заборонило федеральним компаніям користуватися програмним забезпеченням російської компанії Kaspersky Lab. У них є 90 днів, щоб видалити антивірусники.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти