Влітку ми склали дайджест київських інновацій. Тоді ми розповідали про встановлені лави із вбудованими сонячними батареями, безготівкову оплату паркування та експеримент «без жетонів» на станції метро «Кловська».

В жовтні ми виходимо за межі Києва та розкажемо про регіони. Одразу зазначимо, що цього разу більшість тем також пов’язана з проїздом та технологіями, які вони поволі проникають до вітчизняної системи оплати проїзду.

Обличчя без пікселів

Почнемо з теми навколо проїзду. На столичних станціях метро з’являться відеокамери спостереження для розпізнавання осіб. Їх встановлять на всіх входах-виходах у підземку та безпосередньо над платформами. На одній станції буде від 4 до 10 відеокамер. Бюджет проекту — 11 млн грн.

Водночас міська влада хоче доукомплектувати наявні системи відеоспостереження в школах, дитсадках, лікарнях, театрах та музеях. На це витратять ще 24 млн. Як у першому випадку, так і в другому, термін виконання робіт — до кінця року.

Безкоштовний проїзд

Ще трохи добрих новин для киян. З 15 вересня вони можуть їздити в столичному метро безкоштовно. Але ця акція діє лише по п’ятницях і скористатися нею можуть тільки власники карток «ПриватБанку».

«Двічі на день вартість проїзду в метро будуть компенсувати Masterсard та «ПриватБанк», в рамках нової акції «Щаслива п’ятниця».

Також пощастить і власникам NFC-смартфонів, якщо вони сплатять за проїзд по п’ятницях безконтактно», — повідомляє прес-служба цієї фінустанови.

Акція триває до 1 грудня 2017 року.

Оплата без готівки

Тим часом у Львові з’явився перший в Україні мобільний проїзний. Знову-таки, не без участі «ПриватБанку». Як це працює? У вагоні трамвая або у салоні автобуса чи тролейбуса треба відсканувати QR-квиток, обрати «Проїзний» та підтвердити оплату карткою. Потім відкрити у Privat24 та показати контролеру.

Електронний квиток діє упродовж місяця від дня, коли ви його придбали. Коштує 100 грн. Для студентів є знижки. Але щоб ними скористатися, треба завантажити до Privat24 скан-копію свого студентського квитка та, користуючись громадським транспортом, мати при собі оригінал.

Варто зазначити, що можливість оплати проїзду в електротранспорті через Приват24 вже працює у Дніпрі.

Так виглядає електронний проіїзний у Львові.

Нові автобуси

Не знадобиться готівка і для того, щоб оплатити проїзд у Мукачеві. Там на міські маршрути випустили двадцять нових сучасних автобусів. Кожен із них розрахований на 54 пасажири та обладнаний кондиціонером, монітором, системою супутникового моніторингу, має озвучування зупинок і відеоспостереження в салоні.

Але головне (з огляду на нашу тему) — це можливість розрахуватися за допомогою картки Mastercard будь-якого банку світу. Також можна використати одноразовий квиток з QR-кодом.

Оплата проїзду кредиткою у мукачевському автобусі.

Для цього на вході встановили валідатори (пристрої для перевірки документів — ред.) Світловий сигнал сповістить пасажира про те, що можна пройти до салону.

Цей проект реалізували компанія Mastercard, «Ощадбанк», ММКП «Центр інформаційних систем» і «Громадський транспорт Мукачеве».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти