Електрона система eHealth — це основний інструмент реформування медицини в Україні, який запропонувала Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я. Потроху його вводять в дію.

Днями у тестовому режимі відкрили реєстрацію для лікарів та їхніх пацієнтів. Але, як пишуть журналісти «Радіо Свобода», поки що охочих внести особисті дані не дуже багато.

«За допомогою eHealth усі документи та процеси взаємодії у сфері охорони здоров’я з паперового формату переведуть в електронний. При цьому будуть створені єдині реєстри закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо», — зазначають у Міністерстві охорони здоров’я України.

Тобто у світлому майбутньому вже не буде затертих та загублених карток, довідок або рецептів. Уся потрібна інформація буде у базі, доступ до якої матимуть лікарі пацієнта.

На першому етапі впровадження eHealth, який стартував у червні 2017-го, у системі реєструвалися лікарні. Загалом назустріч реформуванню пішли 372 заклади. Зараз внести власні дані пропонують вже лікарям первинної ланки. Також вони можуть зареєструвати у eHealth своїх пацієнтів, але спершу повинні укласти з ними договір. Офіційна назва цього документа — Декларація про вибір лікаря пацієнтом.

«Ми з часом реалізуємо можливість її підписання в електронному вигляді. Ми хочемо втілити цей функціонал найближчим часом, але, зважаючи на те, що загалом електронні цифрові підписи не настільки поширені серед населення, ми не вважали це пріоритетом на сьогодні», — каже Юрій Бугай, керівник проектного офісу eHealth.

Що вказують у цій Декларації? Основні дані про пацієнта (ім’я, прізвище, дата народження, контактні дані, номер паспорту), про лікаря (ім’я, прізвище, інформація про освіту і кваліфікацію, контактні дані тощо), а також про заклад, де працює лікар, чи лікар з приватною практикою (код, інформація про ліцензію тощо).

Зараз в системі можуть реєструватись як клініки, так і їхні майбутні пацієнти.

Поки що українці не дуже поспішають ділитися даними про себе та давати згоду на їх електронну реєстрацію. За словами Ірини Данканич, сімейного лікаря однієї з амбулаторій Ужгорода, люди не вірять, що eHealth буде працювати належним чином.

«Власним пацієнтам ми почали повідомляти про цей реєстр приблизно з травня цього року. Станом на вересень у мене уклали угоду 20% від усіх пацієнтів (що мешкають на дільниці — ред.)», — розповіла пані Данканич журналістам «Радіо Свобода».

Система eHealth працюватиме в тестовому режимі до квітня 2018 року. Упродовж цього періоду реєстрація буде добровільною. З 1 серпня 2018 року оплата послуг лікарів буде здійснюватися відповідно до кількості декларацій, зареєстрованих у системі.

Але, щоб це сталося, Верховна Рада повинна ухвалити законопроекти №6327 та №6604.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти