Щоб дістатися зі славного міста Лева до не менш славетного міста Запоріжжя, мандрівники обирають потяг. Тривалість такої подорожі — не менше 15 годин. Якщо їхати машиною — від 13-ти.

Найшвидший та найдорожчий варіант — літаком з пересадкою у Києві. Переліт триватиме до 4 год. Але чи можна ще швидше? Шервін Пишевар, візаві Ілона Маска, в рамках проекту вакуумного поїзда Hyperloop стверджує, що можна.

За теоретичними підрахунками, на таку подорож піде 1 год. 2 хв. Та, щоб встановити відповідну транспортну систему, потрібні мільярди доларів.

На жаль, Україна поки що навіть не дивиться в цей бік. Цей висновок підтверджують результати конкурсу, який проводила компанія Шервіна Hyperloop One. Раніше вона запропонувала країнам розробити власний варіант маршруту для створення швидкісної транспортної траси.

Усього організатори отримали 2,6 тис. заявок. Але жодної — з України, повідомляє Inspired.

Так ось, до фіналу потрапили 10 команд з 5 країн (Мексики, Індії, США, Британії та Канади). Протяжність запропонованих ними маршрутів варіюється від 320 км до 1126 км.

Фіналісти пропонують за допомогою Hyperloop з’єднати наступні міста:

  • Чикаго-Колумбус-Пітсбург (США)
  • Маямі-Орландо (США)
  • Даллас-Ларедо-Х’юстон (США)
  • Шаєнн-Денвер-Пуебло (США)
  • Глазго-Ліверпуль (Британія)
  • Единбург-Лондон (Британія)
  • Мехіко-Гвадалахара (Мексика)
  • Бенґалуру-Ченнаї (Індія)
  • Мумбаї-Ченнаї (Індія)

Журналісти The Verge зазначають, що ідеї деяких дизайнерів-мрійників підтримує не лише місцева влада, а й інвестори.

Наприклад, команді-розробнику пропозиції «Чикаго-Колумбус-Пітсбург» допомагала Комісія регіонального планування штату Огайо, Департамент транспорту Індіани, Департамент транспорту Огайо, Агентство з планування Чиказького метрополітену і Управління аеропорту Колумбуса.

Крім того, п’ять з десяти команд-переможців отримали підтримку глобальної інженерної фірми AECOM.

Раніше компанія пана Пишевара сама розробляла різноманітні напрямки. Під час цих досліджень вони зробили перші підрахунки і виявилося, що 300-кілометровий Hyperloop з Хельсінкі до Стокгольму буде коштувати 21 млрд $.

Але такі суми не зупиняють бажаючих пересуватися швидше. Серед них — влада Колорадо. Оголосивши фіналістів, Hyperloop One відразу повідомила про те, що вже обговорює деталі будівництва з Департаментом транспорту цього штату.

«Ми раді співпрацювати, щоб разом впровадити у життя цю технологію. Ми впевнені, що вона змінить Колорадо на краще, бо відповідає нашим цілям щодо поліпшення мобільності і безпеки пересування», — висловив свою думку Шайло Бхат, директор департаменту.

Нам залишається лише спостерігати за появою нового революційного виду транспорту. Та фантазувати за допомогою спеціально розробленого калькулятора, як швидко ми могли б дістатися зі Львова до Берліну, або з Одеси до Варшави.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти