Використовуючи технологію генної модифікації («CRISPR»), вчені отримали ключ, що допоможе краще зрозуміти, як розвивається людський ембріон. А коли вони врешті це зрозуміють, зможуть знизити ризик викидня під час перших тижнів вагітності, повідомляє Techcrunch.

Технологія дозволяє модифікувати, вирізати або «відключати» гени. У нашому випадку — генетичні дефекти, які, на думку вчених, призводять до викидня.

Однак досі не зрозуміло, чому деякі ембріони формуються в плід, а інші — ні. Та результати, які отримали дослідники з Nature, можуть дати певні підказки.

Раніше вчені виявили, що ген Oct4 відіграє важливу роль в розвитку зародка на ранніх стадіях. Але яку саме? Щоб зрозуміти це, вони вирішили «вимкнути» його за допомогою CRISPR/Cas9. Без цього гену ембріони перестали розвиватися належним чином — виживаність знизилася у понад 2,5 рази.

Ці висновки допоможуть краще зрозуміти, чому у деяких жінок частота викиднів вища за середні показники. Також це ключ для того, щоб збільшити кількість успішних випадків процедур екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Іноді це єдиний спосіб, що допомагає парі зачати дитину, використовуючи власні гени.

На жаль, показники успішності ЕКЗ досі залишаються на низькому рівні. Тільки у 36% ЕКЗ призводить до вагітності. І лише у 24% випадках завершується народженням дитини.

Звичайно, це не перший випадок, коли вчені «вимикали» гени. Такі експерименти вже не раз завершувалися міжнародними дебатами — етично це чи ні? Але, не зважаючи на це, на початку цього року вчені США скористалися технологією CRISPR/Cas9, щоб вирізати ген, який викликає дефекти серця у триденних людських ембріонів.

І в першому випадку, і в другому зародки після завершення експерименту знищувалися. Але такі дослідження наче натякають — у майбутньому за допомогою CRISPR чи його удосконаленого аналога науковці зможуть «конструювати» фізично досконалих людей.

Ймовірно, мине ще чимало років, перш ніж цю технологію реалізують практично. Однак це дає надію тим, хто, маючи викидень в анамнезі, все ж хоче одного прекрасного дня народити здорову дитину.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти