У серпні Кабмін схвалив «Енергетичну стратегію України до 2035 року». За цим документом, 25% енергії до зазначеного терміну держава планує отримувати з відновлюваних джерел. З огляду на швидкість, з якою в Україні виникають різноманітні електростанції, нам здається, що це цілком реально.

Ось ми писали про плани американців збудувати у Запоріжжі ВЕС, або про вже робочу СЕС у Києві, або про 10 сонячних електростанцій на території України, що належать китайцям.

Ще одна новина на цю тему — канадці планують збудувати в нас 5 СЕС загальною потужністю 90,5 МВТ та вартістю 94 млн €.

Цей задум вже почала реалізовувати компанія TIU Canada. Вона інвестувала перші 14 млн € у будівництво СЕС на території Нікополя (Дніпровщина), повідомляє «КНК Медіа». Потужність об’єкту — 10,5 МВт.

«Перша наша інвестиція в рамках угоди про зону вільної торгівлі з Канадою! Роботи йдуть за планом, укладаємо кабелі».

Станція має запрацювати у жовтні-листопаді 2017 року. Таку швидкість введення в експлуатацію можна пояснити місцем розташування. Плацдармом став Нікопольський феросплавний завод, де є доступ до всіх необхідних комунікацій.

Щодо інших СЕС, які хочуть збудувати канадці, то вони з’являться у Херсонській області (одна станція) та у Миколаївський (три СЕС). Запланований термін — до літа 2018 року. Відомо, що 30% від загального бюджету проекту — це гроші TIU Canada, інші 70% — позикові кошти.

Монтаж сонячних панелей.

Чому канадці обрали саме Україну? На це є декілька причин. У липні 2016 року наша держава та Канада підписали Угоду про зону вільної торгівлі. «Цей надзвичайно важливий документ підніме торгово-економічні відносини між нашими країнами на новий рівень», — писав тоді Степан Кубів, міністр економічного розвитку і торгівлі України.

«Канадсько-українська угода про вільну торгівлю вже працює в Нікополі! Дякуємо Прем’єр-міністру Трюдо та Президенту Порошенку за підтримку CUFTA (Canada-Ukraine Free Trade Agreement, — ред.)», — зазначено на офіційній сторінці Fb TIU Canada.

Якщо розгорнуто, то самі канадці пояснюють свої капіталовкладення в нашу країну найвищим «зеленим» тарифом у Європі, стабільним грошовим потоком до 2030 року, швидким будівництвом і великою кількістю підрядників, а також прийнятною вартістю будівництва.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти