Читаєш новини про технології та інновації і мимоволі думаєш: у майбутньому людині справді нічим буде зайнятися, окрім як гаяти час у віртуальних світах. Підтверджує це і наступна новина — «робот-дантист провів першу успішну операцію без втручання людини».

Чергове технологічне чудо відбулося у місті Сіань (провінція Шеньсі, Китай). Автоматизований механізм встановив пацієнтці два нових зуби, роздруковані на 3D-принтері.

За словами експертів, імплантати були встановлені з похибкою 0,2-0,3 мм, що відповідає наявним медичним стандартам для таких операцій. Під час процедури лікарі були лише сторонніми спостерігачами.

Але поки що цей «дантист» не настільки самостійний, аби власноруч робити такі маніпуляції з людським ротом. Перш ніж почати операцію, медики посадили пацієнтку у спеціальне крісло, що змінює своє положення для зручності.

Потім вони запрограмували робота на певний алгоритм рухів, вказавши при цьому кут та глибину, необхідні для імплантації нових зубів.

Заради справедливості варто зазначити, що під час процесу робот міг вносити свої корективи, залежно від рухів пацієнтки.

У Китаї майже 400 млн людей потребують нових зубів, але кількість кваліфікованих стоматологів не може задовільнити такі потреби. Тому й створили цю технологію. Її розробляли упродовж 4 років фахівці з 4-го військово-медичного стоматологічного шпиталю та Бейханського університету.

Щорічно у Піднебесній встановлюють близько мільйона імплантатів, але невдалі операції, що за такої кількості бувають доволі часто, викликають додаткові проблеми зі здоров’ям. Іноді це трапляється, бо лікарі працюють у важкодоступних місцях (тобто у ротовій порожнині).

Можливо, роботи допоможуть подолати цю проблему.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти