Якщо ви захочете створити додаток, що буде платити користувачам пару баксів за виконання фітнес-вправ, подумайте, чи варто це робити. Чому? Тому що ця ідея може довести вас до суду. Саме така доля спіткала розробників фітнес-додатку Pact, які заборгували користувачам 1,5 млн $.

Здавалося б, компанія Pact Inc (у минулому — GymPact) хотіла лише заохотити людей займатися спортом та привчити до дисципліни.

«Якщо ти маєш абонемент в тренажерному залі, є велика ймовірність, що ти дарма витратив гроші. І не тому, що тренажерка — це щось погане. Причина в тобі. Записався, а тепер шукаєш виправдання, щоб не тренуватись. Якщо ти справді такий невмотивований, тоді наша система покарань допоможе тобі злізти з дивана», — десь так розробники заохочували користувачів встановлювати Pact.

Якщо користувач пропускав заняття, не тримав дієти тощо, з нього стягували штраф, суму якого він встановлював сам — від 5$ до 50$. І навпаки, якщо людина дотримується режиму, тоді вона отримує гроші. Звісно, невеликі.

Наприклад, чоловік, який два роки займався під наглядом Pact (а це 390 тренувань), отримав лише 147$.

Як це працювало? Користувач обирав мету — дотримання дієти, щоденні пробіжки, відвідування тренажерного залу або басейну. Далі робив «чекін» у місцях, займається. Так, завдяки GPS сервіс знав, що клієнт зараз перебуває за адресою фітнес-клубу.

Нещодавно стало відомо, що компанія збанкрутувала. Однак проблеми почалися ще задовго до цієї новини. Як повідомляє Федеральна торгова комісія США (FTC), на додаток скаржилися «десятки тисяч клієнтів».

Наприклад, одна з користувачок, яка служить в армії, не змогла завершити завдання, оскільки додаток не міг розпізнати тренажерний зал на базі ВПС. Інша стверджує, що видалила свій акаунт, але після цього Pact вдруге списав з неї більше 500$.

У результаті комісія прийшла до висновку, що розробники сервісу не пояснювали клієнтам, як скасувати підписку і уникнути повторних платежів.

FTC вимагала від компанії виплатити 1,5 млн $ на користь користувачів, але у відповідача не було таких грошей. Тому зупинилася на 940 тис. $. Відомо, що Pact Inc вже почала повертати кошти.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти