17-18 жовтня у Лімасолі на Кіпрі пройшов фінал конкурсу екологічних стартапів ClimateLaunchpad. За місце в акселераторі для кліматичних інновацій, а також за гроші, поміж інших,боролись і наші компанії — Effa, HelioPulse та GoTo-U.

Їх обрали серед 14 претендентів від України. Що ж такого інноваційного запропонували ці три переможці? А які ідеї були в їхніх колег? Зараз ми про все вам розповімо.

ClimateLaunchpad — це конкурс, який Climate-KIC (найбільша у Європейському Союзі мережа кліматичних інновацій, що об’єднує приватні компанії, наукові інституції й громадські організації) проводить з 2014 року.

Мета — реалізувати бізнес-ідеї в сфері чистих технологій, щоб ті якомога швидше перетворилися на повноцінні компанії та змінювали екологічну реальність на краще.

Наша країна бере участь у ClimateLaunchpad вже вдруге. Як і минулого року, відбір проходив у кілька етапів. Але якщо 2016-го було 8 фіналістів, то 2017-го — 14. Кращих за рішенням журі відправили до Кіпру в рамках конференції TeslaCamp. Там вони мають шанс знайти інвесторів та отримати 10 тис. €, 5 тис. € або 2,5 тис. €. Всього організатори отримали близько тисячі заявок зі всього світу.

Так хто представляв Україну та з якими ідеями?

Українська зубна щітка не забруднює навколішнє середовище і може повністю замінити звичайні.

Стартап Effa, що посів перше місце у національному відборі, презентував зубну щітку з екоматеріалів, яка повністю розкладається. Склад — перероблений папір та екологічно чисті компоненти.

Щетинки виготовлені з інноваційного нейлону, розпад якого відбувається досить швидко і без шкоди для навколишнього середовища. Такі щітки стануть у пригоді в готелях або під час подорожей.

Go To-U (2 місце) — зарядна мережа для електромобілів.

«Наші партнери встановлюють за свій рахунок безкоштовні зарядні пристрої, а ми через свій мобільний додаток і хмарний сервіс забезпечуємо нових клієнтів, що мають електромобілі. У нас вже більше ста зарядних пристроїв тільки в Україні», — розповів керівник проекту Назар Шимон-Давида.

Окрім нашої країни, мережа працює у Тайланді, Казахстані та Грузії.

Електрозарядки працюють під керуванням мобільних застосунків та хмарних сервісів.

На третьому місці — HelioPulse. Це вакуумні сонячні колектори-концентратори. Систему можна використовувати для постачання гарячої води (температура нагріву — 80-120 ℃) та опалення будинку. Також можливе використання модифікованої системи для забезпечення технологічних процесів у промисловості.

Один колектор-концентратор HelioPulse на 4 дзеркала вже працює у Львові.

З грудня 2016 по червень 2017 року львівський генератор HelioPulse згенерував 1034,166 кВт.

Інші українські стартапи у сфері чистих технологій, які брали участь у відборі на ClimateLaunchpad:

Leaf & Roof — ферма для вирощування овочів на даху

FlushWave — система повторного використання технічної води

WaterCloud — пристрій для збору води з повітря

Recycle Map – освітньо-інформаційна платформа для сортування сміття

FPnn — платформа для виявлення пожеж та вирубки лісів

Greenerly — система клімат-контролю для теплиць

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти