Поки Китай та Південна Корея борються з криптовалютами, в Україні вперше продали квартиру за віртуальні гроші. Сума угоди — 60 тис. $ або 212,5 ETH (Etherеum).

Учасниками цієї поки що незвичної фінансової операції стали люди, яких важко назвати пересічними громадянами. Продавець — Марк Гінзбург, мільйонер, колекціонер та «внучатий племінник ‘короля підрядників’ Льва Гінзбурга», як писав Forbes. Покупець — Майкл Аррінгтон, засновник TechCrunch, повідомляє The Wall Street Journal. У першого була квартира на правому березі Києва. (Навіщо вона другому — невідомо).

Треба зазначити, що Гінзбург живе у Нью-Йорку. Під час продажу він там і залишався.

Платформою для угоди став стартап Propy, який називають «глобальним ринком нерухомості з децентралізованим реєстром». (До речі, Майкл є його радником). З українського боку операцію супроводжувала фірма «Юскутум», з американського — Velton/Zegelman.

Як це відбувалося, описав журнал Forklog. Через Propy Марк та Майкл уклали смарт-контракт. Перший зобов’язався обміняти нерухоме майно. Другий вніс депозит у розмірі вартості квартири.

Другий зліва — Марк Гінзбург

Також від імені останнього була оформлена довіреність на локального посередника. Потім представники двох сторін зустрілися у нотаріуса, де за паном Аррінгтоном закріпили право власності. І насамкінець витяг з реєстру завантажили до Prop’y. Ця операція розблокувала смарт-контракт і власник нерухомості отримав криптовалюту.

Це — перший в світі продаж нерухомості через смарт-контракт.

Слід зауважити, що оцінку нерухомості провели за стандартною схемою: висновок робив сертифікований експерт. Для оцінки криптовалюти він також застосував наявну методику і дав висновок на підставі аналізу ціни Ethereum на трьох найбільших біржах.

Що ж до нотаріуса, то, за українським законодавством, його участь все ще є обов’язковою. Також, за словами Артема Афяна, партнера адвокатського об’єднання «Юскутум», наші закони дозволяють міняти нерухоме майно на будь-який актив, хай то машина, корабель або криптовалюта.

«У майбутньому кожна людина зможе придбати нерухомість в будь-якій країні світу в електронному форматі, в режимі 24/7, і всі дані про угоду будуть записані в блокчейн. Покупець отримає електронний сертифікат на право власності, який буде під надійним захистом цієї технології. Увесь процес буде автоматизовано смарт-контрактом», — вважає Костянтин Ярмоленко, радник голови державного Агентства електронного управління України.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти