Дедалі частіше у стрічці новин зустрічаються повідомлення про розвиток hi-tech в Білорусі, яка, як і Україна, опановує сучасні технології. Ось нещодавно ми писали про перший тамтешній електрокар.

А днями стало відомо про першу базову станцію мобільного зв’язку, яка працює від сонячної енергії. Також у цій країні хочуть ввести eSIM, електронні sim-карти, замість фізичних.

Цікаво, що і за першою, і за другою новиною стоїть один білоруський оператор — velcom.

Почнемо зі станції. Насамперед цей проект важливий для тих, хто живе далеко від благ цивілізації, зокрема, електричних мереж. Бо для того, щоб вишка мобільного зв’язку працювала, потрібна енергія. А де її взяти у полі?

Ще 10-20 років тому на це питання не було відповіді, а нині вже є, що й довели у velcom. У Любанському районі Мінської області, поруч із місцем будівництва Ніжинського гірничо-збагачувального комбінату, вони встановили гібридну електростанцію.

Вона складається з 54 сонячних панелей загальною площею 77 кв. м, акумуляторів та дизель-генератора.

Електростанція у Мінській області може виробляти до 14 кВт.

Одного заряду батарей вистачить на 8 годин безперервної роботи уночі. Взимку, коли сонце — рідкість, буде автоматично вмикатися сучасна дизель-електростанція, яка відповідає всім екологічним нормативам.

«В інші сезони року вишка мобільного зв’язку зможе обходитися виключно відновлюваною енергією від сонячних батарей», — зазначили в компанії.

Міні-станція працюватиме автономно — більшістю процесів керує комп’ютер. По периметру об’єкта встановлені камери відеоспостереження та датчики руху. Про появу небажаних гостей сповістить сигналізація.

Встановлена вишка підтримує стандарти GSM та 3G, а також UMTS-900. Завдяки їй жителі прилеглих сіл зможуть користуватися швидкісним інтернетом та відеозв’язком HD-якості, обіцяють у velcom.

Також цей оператор планує у найближчі 3-4 роки запустити технологію eSIM. Але все залежить від ситуації на ринку та білоруського законодавства.

eSIM передбачає, що вся інформація буде зберігатися на вбудованому модулі ідентифікації абонента безпосередньо в самому мобільному пристрої і завантажуватися на нього віддалено. Користувачі ж, замість зміни сім-карт, будуть використовувати різні профілі «сімок».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти