Курс російського рубля до долара США з 1998 року знизився у 19 разів. Натомість біткойн подорожчав у 57.000 разів всього за 7 років.

Схоже, що електронні валюти стабільніші за дерев’яні, і це не дає спокою нашому східному сусідові.

Днями було офіційно заявлено, що Росія планує створити власну криптовалюту. Про це заявив міністр зв’язку РФ Ніколай Нікіфоров.

Він був налаштований доволі оптимістично:

Щойно ми легалізуємо документи, весь світ вишикується в чергу для того, щоб взаємодіяти з крипторублем.

Що таке крипторубль?

Майнінг (тобто вільне видобування) нової «валюти» не передбачено, вся емісія та грошова маса буде контролюватися виключно державними установами Росії. Є й інші відмінності: можливо, на зміну «західному» блокчейну буде використано власну російську розробку. Яку саме — поки не повідомляється.

Для легалізації нової валюти і запобігання відмивання грошей будь-який користувач при виведенні повинен буде пояснити, звідки він отримав ці гроші.

У випадку, якщо власник відмовиться пояснювати джерело надходження грошей, комісія за їхнє виведення становитиме 13%. При покупці та продажі крипторублів комісія складе 13% із заробленої різниці. Планується, що крипторублевий рахунок буде іменним і прив’язаним до паспорта громадянина РФ.

Нікіфоров введення нової валюти пояснив дуже просто:

Якщо цього не зробимо ми, вже за два місяці це зроблять наші сусіди.

Введення «крипторубля» не означає легалізацію баткойнів та інших криптовалют, оскільки вони «базуються на західних криптографічних протоколах, а не на сертифікованій російській криптографії». Тож російським користувачам офіційно можна буде користуватись лише місцевими електронними грошима.

Коменти