Ми вже писали про те, що влада США заборонила використовувати антивірусні програми від російської компанії «Kaspersky» у федеральних установах. Але тоді мотив такого рішення був дещо розмитим — російське ПЗ нібито загрожувало нацбезпеці Америки через ймовірний зв’язок із Кремлем.

Тепер картина того, що відбувалося тоді і триває досі, набула обрисів. Так, ізраїльська розвідка встановила, що антивірусами Касперського користувалися для таємного сканування комп’ютерів на предмет засекречених документів уряду США, пише The Wall Street Journal. Ізраїльтяни й попередили про це своїх американських колег.

Джерела WSJ стверджують, що створене російською компанією ПЗ, завдання якого — шукати на комп’ютері віруси та знищувати їх, заразом шукало файли зі словом «надсекретно», а також кодові назви урядових програм США.

Поки що відомо про один випадок, коли у співробітника Агентства нацбезпеки вкрали з домашнього ПК секретні документи. Зазначається, що він зберігав їх із порушенням чинних вимог. І так, на його комп’ютері був встановлений антивірус Kaspersky. Про інші подібні випадки наразі невідомо.

У російській компанії ці звинувачення очікувано заперечують:

«Касперський ніколи не допомагав і не допомагає жодному з урядів у кібершпіонажі. Всупереч публікаціям, де поширюється неправдива інформація, продукти компанії не мають бекдорів», — йдеться в поширеній заяві.

Також у компанії додали, що готові прийняти будь-які дані, що стосуються вищезгаданого інциденту, аби вони якомога швидше змогли розпочати власне розслідування.

Щодо ізраїльтян, то завдяки зламу системи Kaspersky та встановленню своїх бекдорів, вони спостерігали за діями російських шпигунів у реальному часі. Відтак вони побачили, як зловмисники сканували програми, а після цього виводили дані до російських розвідувальних систем.

Потім ізраїльтяни передали докази американцям. Отримана інформація переконала АНБ, що час заборони антивірусів Kaspersky настав.

Поки незрозуміло, чи знали керівники російської компанії про те, як їхнє ПЗ використовує розвідка РФ, чи ні. Експерти кажуть, що, принаймні теоретично, шпигуни могли використовувати програмне забезпечення без залучення самої компанії. Крім того, розвідники могли проникнути в компанію без відома її керівників. Але поки все це — припущення.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти