Як відомо, війна — двигун прогресу. І коли вона прийшла в Україну, нашим розробникам не залишилося нічого, крім як докласти максимум зусиль, аби наші солдати змогли дати гідну відсіч ворогу. Загалом за ці три роки українські інженери створили понад 20 видів різноманітної зброї та приладів.

Ось деякі з них.

Безпілотний БТР «Фантом»

Це невеликий бронетранспортер, яким можна керувати або через захищений радіоканал, або через волоконний кабель завдовжки 5 км. Двигун гібридний, потужністю 30 кВт. Швидкість — 38 км/год (по шосе). Запас ходу — до 20 км (теж по шосе).

На борту є 12,7-мм кулемет із денним та нічним прицілами. Тому вести вогонь можна цілодобово на відстані більше ніж 1 км.

Окрім виконання бойових завдань, «Фантом» може евакуювати поранених та транспортувати боєкомплекти. На додачу БТР оснащений системою інтеграції з безпілотником, що добре для розвідувальних місій.

Вперше безпілотний бронетранспортер показали у жовтні 2016 року на спеціалізованій виставці. У лютому 2017-го з’явилася нова модифікація машини з протитанковим ракетним комплексом «Бар’єр». Такий «Фантом» може вразити ціль, як легко, так і важко броньовану, на відстані від 100 м до 5 тис. м.

До речі, вже є друга модель «Фантома». Вона краща майже за всіма характеристиками. Потужність двигуна — 80 кВт. Швидкість — 60 км/год. Запас ходу — 130 км. Ще одна відмінність — вісім коліс замість шести.

«Фантом-2» оснащений 23-мм автоматичним кулеметом, системою залпового вогню, некерованими ракетами РС-80 та двома пусковими установками для керованих протитанкових ракет.

Шолом доповненої реальності для танкістів

Це система кругового огляду для екіпажу бронетехніки на базі гарнітури Microsoft HoloLens. Останню версію пристрою, розробленого стартапом LimpidArmor, показали у лютому цього року на виставці IDEX-2017 в Абу-Дабі.

Новий прототип отримує 360-градусну панораму місцевості, об’єднуючи зображення з чотирьох відеокамер. Також розробники працюють над тим, аби на екрані відтворювалася телеметрія транспортного засобу та інша важлива інформація.

Шлем доповненої реальності дозволить танкістам мати значно більше інформації про те, що відбувається навколо.

Коли буде готова комерційна версія системи LimpidArmor і якою буде її вартість, поки невідомо.

Безпілотник ANSER

Це не простий дрон для зйомки красивих пейзажів, а 23-кілограмовий літальний апарат, який може перевозити до 5 кг вантажу. У повітрі він здатен перебувати від 6 до 12 годин.

ANSER може стежити за великими територіями та переміщенням противника у глибокому тилу. У цьому йому допомагає оптика із 32-кратним зумом.

Український БПЛА — один з найлегших подібних у світі.

Безпілотник злітає за допомогою катапульти, а сідає завдяки парашуту, тобто йому не потрібні злітно-посадкові смуги або інші облаштовані майданчики.

Більше українських військових розробок — у матеріалі «Нового часу».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти