Вже давно лунає інформація про те, що вартість інтернет-послуг в Україні має збільшитися. На 50%, як мінімум, а далі — ще невідомо. Але чи є у цьому потреба та коли очікувати на нові тарифи?

Як кажуть, є добра новина і є погана. Добра — ціни зміняться не наступного місяця, а на початку 2018 року. Бо нащо засмучувати людей перед святами? До того ж, тижні перед Новим роком — це час різних знижок та акцій.

Погана новина — підвищення тарифів неминуче. У цьому переконаний Олександр Федієнко, голова Інтернет-асоціації України (ІнАУ).

«Наскільки піднімати ціни на інтернет — кожен оператор визначає сам, спираючись на ситуацію в регіоні, платіжну спроможність населення, конкуренцію тощо. Я певний, що в найближчі півроку ціни зростуть не менш ніж на 50%. Що, як на мене, дуже мало. Тому тарифи будуть підвищуватися й надалі», — цитує Олександра Павловича «Детектор.Медіа».

Але в ефірі «Громадського радіо» голова ІнАУ був уже не таким категоричним.

«Збільшення можливе до 50%, це може бути 5 чи 10 відсотків. А, може, ціни залишаться без змін. Може бути понад 50%. Але воно все одно буде», — чи то певен, чи то ні, пан Федієнко.

Причини брати з користувачів більше грошей — тарифи досить довго не змінювалися. Та за цей час збільшилися податки, орендна плата та ціни на електроживлення.

«Крадіжка, пошкодження мереж, інфляція, ослаблення гривні щодо основних валют будуть штовхати операторів до необхідності підвищити тарифи», — додає Сергій Чумак, директор провайдера NetAssist.

Треба зауважити, що 2017 року кількість українців, які користуються інтернетом щодня, у порівнянні з минулим роком зменшилася — з 52% до 48%. Чи не стане їх ще менше після підвищення?

Олександр Федієнко певен, що ні. Також він зауважив, що відтік — це постійне явище.

«Взагалі, відтік, а точніше міграція, існує. Приблизний показник — 10-15%. Це саме ті користувачі, які полюбляють різноманітні акції, безкоштовний інтернет на рік, на два. Які взагалі звикли не платити, і тому вони мігрують», — зазначив голова ІнАУ.

Наостанок ще кілька цифр. З 2016 року загальна кількість українських користувачів інтернету зросла з 61 до 66%. Загалом в Україні є 6,5 тис. операторів та провайдерів, але фактично працює лише 2-3 тис. Інтернет в Україні — один з найдешевших в Європі.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти