Днями почали обертатися лопаті першої в світі плавучої вітроелектростанції, повідомляє Engadget. Вона розташована на відстані близько 24 км від Пітерхеда, найбільшого міста шотландської області Абердиншир.

Договір про будівництво цього об’єкта, який має назву Hywind Scotland, було підписано 2015 року. Партнером уряду Шотландії стала норвезька компанія Statoil. І ось, не минуло й двох років, як це технологічне чудо на воді вже робить перші «внески» до електромережі країни.

Загальна потужність ВЕС, яка складається з 5 вітрогенераторів, — 30 МВт. Цього вистачить, аби забезпечити електрикою 20 тис. домогосподарств. Щороку вона може виробляти близько 135 ГВт/год.

Довжина станції — 253 метри. На 78 метрів вона занурена в море.

До дна конструкцію прикріплено ланцюгами вагою 1,2 тис. тонн. Один вітрогенератор важить 12 тис. тонн. Діаметр ротора — 154 м, довжина лопатей — 75 м. Принцип дії нагадує поплавок: за поганої погоди генератор розгойдується з невеликою амплітудою, але штормові хвилі все одно не можуть його накрити або перевернути.

Головна перевага Hywind Scotland полягає в тому, що вона дозволяє використовувати повітряні потоки, недоступні для її «побратимів» на твердій землі. А за словами експертів, до 80% морських повітряних потоків припадає на ділянки з глибинами понад 60 м.

Партнером Statoil є Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar). Наступного року вони вже запланували встановити величезну батарею Batwind ємністю в одну мегават-годину, для кращого збереження виробленої станцією електрики.

Наступним після Hywind Scotland стане проект найбільшої шельфової вітряної електростанції в Ірландському морі. Крім того, в майбутньому в Суонсі (Уельс) мають з’явитися перші в світі лагунні електростанції. А на додачу, Шотландія, завдяки відповідним погодним умовам, отримає перші в світі комерційні вітроелектростанції, які будуть працювати на повітряних зміях.

Загалом Шотландія і Великобританія докладають величезних зусиль для розвитку вітроенергетики. Наприклад, саме у Великобританії розташовані найпотужніші в світі вітряні електрогенератори, які експлуатує датська компанія Dong Energy.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти