Понад 20 українських IT-компаній підозрюють в отриманні незаконного доходу та у відмиванні грошей. Про це свідчить ухвала, опублікована в Єдиному реєстрі судових рішень. За версією слідства, за рік співучасникам вдалося легалізувати понад 350 млн $. Рахунки компаній, які фігурують в ухвалі, заблоковано.

Згідно з матеріалами справи, кілька осіб розробили наступну схему. У документах вони завищували прибуток, отриманий від «імпорту цифрових/електронних товарів і послуг (комп’ютерних ігор)». А закордон злодії відправляли «ліві» гроші, не пов’язані з розробником або іншим правовласником гри, медіа-контенту.

Водночас їхні колеги заробляли на азартних іграх, які офіційно заборонені в Україні. Під вивіскою букмекерської контори «Парі-матч», через термінали поповнення рахунків, а також через різноманітні сайти вони зробили можливим доступ до азартних ігор у букмекерських конторах та у віртуальному казино.

В ухвалі є перелік, до якого потрапила 21 компанія. Деякі назви компаній говорять за себе:

  • ТОВ «Пеннівайз» (моторошний клоун з роману «Воно» Стівена Кінга),
  • ТОВ «Дарт Вейдер» (легендарний джедай, що перейшов на темний бік Сили у «Зоряних війнах» Джорджа Лукаса).

Не вистачає лише ТОВ «Фредді Крюгер» та ТОВ «Сатана»…

Грошовий обіг підприємств із переліку становив близько 20 млн грн щодоби. Загальний обсяг легалізованих зловмисниками доходів, одержаних злочинним шляхом, складає близько 350 млн. $ на рік.

До речі, гроші переводили до Росії за допомогою «Webmoney», «Яндекс.Деньги», «QIWI Wallet», «Wallet one/Єдиний гаманець», які також заборонені в Україні.

Рахунки фігурантів у «ПриватБанку» було заарештовано. Єдине, що відтепер можуть робити з ними компанії — це здійснювати транзакції задля виплати зарплат, пенсій, сплати податків тощо.

Розгляд справи триває.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти