11 листопада Алехандро Гонсалес Іньярріту отримав спеціальний «Оскар» за свій документальний VR-експеримент «Плоть і пісок», в якому мексиканський біженець перетинає американський кордон. Глядач спостерігає за цими пригодами від першої особи, що суттєво підвищує рівень співчуття.

Українці теж не пасуть задніх у VR-тренді та вже представили документальну стрічку про поранених воїнів АТО під назвою «Рани 360°».

Автор фільму — Йосиф Сивенький, документаліст та американський фотограф, що співпрацює з New York Times. Спочатку він знімав важкопоранених під час Революції гідності, потім — під час війни. Згодом він перейшов від фото до відео.

«Рани 360°» — це серія документальних фільмів, які Йосиф створив разом із «Громадським ТБ». Головними героями стали Роман Кубишкін, який втратив майже всю ліву півкулю мозку, Сергій Романовський, якому ампутували праву ногу, та Вадим Ушаков, який намагається знову ходити та говорити після поранення.

Режисер показує етапи реабілітації постраждалих, їхні досягнення та нову реальність, в якій вони опиняються разом зі своїми близькими.

«Я знімаю всередині кімнати і глядачі відчувають, що вони також перебувають всередині кімнати. Так, вони можуть дивитися на всі боки, але вони залишаться там, — зазначає пан Сивенький. — Моя основна аудиторія — це українці. Щоб вони знали, що коїться в їхній країні, думали трохи більше про інших, думали про медичну реформу, щоб була краща інфраструктура для людей, які, наприклад, не можуть ходити».

Стрічку можна подивитися на комп’ютері, планшеті або смартфоні. Однак ефект присутності глядач зможе отримати лише за допомогою шолома віртуальної реальності, кажуть творці:

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти