Якщо ви вже сумуєте за «народним волевиявленням», то не хвилюйтеся — 2019 року все буде. І парламентські, і президентські вибори. І знову будуть «каруселі», продуктові набори та гречка, адмінресурс та погроми дільниць.

Хіба що влада України погодиться на пропозицію компанії Bitfury та проведе вибори за допомогою технології блокчейн. Тоді ми зможемо уникнути таких «веселощів» та не сумніватися у кінцевому результаті, обіцяють розробники.

Система повністю готова для голосування, запевнив Джордж Гівішвілі, директор із маркетингу Bitfury, під час дискусії Ukrainian Blockchain Day. Ба більше, її вже перевірили в одному з регіонів Великобританії.

Якщо коротко, то ця система дозволить голосування в електронному форамті без необхідності стояти в чергах у дільницях, без можливості підробки результатів і впливу на вибори.

Вибори здорової людини на відміну від «виборів курця», які стабільно відбуваються в Україні протягом останніх 26 років.

На жаль, будь-яких інших подробиць наразі немає. Скільки це буде коштувати? Як нею взагалі користуватися пересічному громадянину? Чи вдалий був тест в Об’єднаному Королівстві?

Єдине, що розповів пан Гівішвілі, так це те, що впровадження потребує 2-3 тижнів.

Слід зазначити, що уряд України вже співпрацює з Bitfury. Ось нещодавно земельний кадастр перевели на блокчейн. Нагадаємо, що це децентралізована база даних, яка не має загального сервера. Кожен запис — окремий блок, що має мітку про час створення та корективи, а також містить посилання на попередній блок. Виходить такий собі цифровий ланцюжок. Непомітно прибрати або змінити ланку неможливо.

До речі, Bitfury не перша компанія, яка запропонувала Україні проводити голосування за допомогою блокчейна. Компанія Ambisafe працює над системою E-vox на базі Ethereum. В червні минулого року вона розробила концепцію системи голосування для місцевих рад NaRada.

«Проект пропонує бажаючим радам безкоштовну ліцензію (open source) на встановлення системи E-VOX:NaRada для голосування депутатів на пленарних засіданнях та систему (портал) для оприлюднення результатів, з урахуванням вимог чинного законодавства, та адаптацію системи голосування під конкретні потреби місцевої ради та депутатів», — писали розробники.

Наразі відомо, що така система працює у міській раді Балти (Одеська область).

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти