На жаль, Україна не з тих держав, які виношують плани щодо колонізації Марса або організації космічних польотів для туристів. Але, не зважаючи на це, ми допомагаємо іншим країнам бути ближче до зірок.

Ось нещодавно ракета-носій Vega вивела марокканський супутник Mohammed VI-A на навколоземну орбіту. Та головне те, що двигун був українського виробництва.

«Маршовий двигун РД-843 4-го ступеня ракети-носія розроблений Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» та виготовлений Державним підприємством «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова», — повідомила прес-служба Державного космічного агентства України.

Старт відбувся на космодромі Куру (Французька Гвіана, Південна Америка). Він став одинадцятим у межах програми і третім цього року. Всього за 5 років Vega вивела на орбіту 26 супутників для 20 замовників по всьому світу.

Ракету було розроблено Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Її призначення — виведення на навколоземну орбіту (1,2 тис. км) супутників масою до 1,2 тис. кг або на полярну орбіту (700 км) — супутників масою до 1,5 тис. кг.

Mohammed VI-A — перший з двох супутників у марокканському сузір’ї. Він призначений як для моніторингу навколишнього середовища, так і для спостереження за кордонами. Важить 1,1 тис. кг.

Організатор польотів — французька компанія Arianespace. На 12 грудня в неї запланований останній цього року запуск ракети Ariane 5 із чотирма європейськими навігаційними супутниками Galileo.

За кілька днів після старту Vega у небо піднявся ще один апарат, до якого доклалися українські фахівці. З Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) злетіла ракета-носій Antares, повідомляє Національний центр управління та випробувань космічних засобів.

Основну конструкцію першого ступеня цього літального апарату розробило конструкторське бюро «Південне», виготовив Південний машинобудівний завод у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів).

Antares вивів на орбіту вантажний корабель Cygnus, який має доставити на Міжнародну космічну станцію 3,3 тис. кг вантажу. Здебільшого це обладнання, яке потрібне астронавтам для виконання місії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти