Певні, вам знайома така ситуація — відкриваєте ви електрону скриньку, а там, о, боги, лист від африканського принца, який хоче дати вам купу грошей. Каже, що ви родичі, а ви й не проти. Одна біда — щоб отримати транш, спочатку треба скинути баксів 50 «юристам».

Але хіба це багато, коли на вас чекають мільйони?! Що далі, ви самі добре знаєте — або на вашому рахунку стає на 50$ менше, або цей лист опиняється у папці «Спам». Та розробники з новозеландського стартапу Netsafe запропонували третій варіант — забалакати шахрая за допомогою чат-бота Re:scam.

Відповідати на фішингові листи — дарма гаяти час і гроші (хоча хтось це і робить). У компанії запевняють, що люди щороку втрачають 12 млрд  $ через такі повідомлення. Точніше, через довіру до них. Тому творці пропонують залишати їх на Re:scam.

Є у цьому й конкретна користь — що довше злодій спілкується з ботом, то менше в нього фізичних можливостей шукати та обробляти нових жертв.

Програмісти запевняють, що система дуже вдало маскується під людину. Вона виявляє зацікавленість, намагається дізнатися подробиці, а тому ставить багато запитань, жартує та загалом «косить» під дурника.

Однак журналісти з The Verge, проаналізувавши один такий діалог, дійшли висновку, що Re:scam більше покладається на певні шаблони, які є у його пам’яті, ніж на штучний інтелект. Ще один нюанс — колись шахраї зрозуміють, що мають справу з ботами. Тоді вони «познайомлять» їх із власними ботами і розпочнеться велика війна ботів, або велике марнування часу.

Слід зауважити, що Re:scam прогресивніший за Lenny, свого попередника. Той захищає свого господаря від телефонних спамерів, тобто людей, які пропонують щось придбати. Lenny не такий розумний, бо в нього немає ШІ, а є лише 16 запрограмованих варіантів, як продовжити діалог, коли співрозмовник зробить паузу.

Аби скористатися послугами Re:scam, треба відправити листа, який здається вам підозрілим, за адресою [email protected]. Усе інше чат-бот зробить сам.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти