Людство навчилося трансплантувати різні частини тіла, окрім, мабуть, однієї — голови. І деяким світилам науки це не дає спокою. Серед таких — італійський нейрохірург Серджо Канаверо, який два роки тому повідомив, що його китайським і корейським колегам вдалося пересадити голову мавпі. Нещодавно пролунала ще гучніша заява — у Піднебесній зробили те ж саме, тільки вже з людиною.

Звісно, якщо поставити сенсаційність на мінімалку, то ця новина буде не такою вже й крутою: з одного мертвого тіла зрізали, до іншого пришили. Але не все так просто. Науковці з’єднали хребет, нерви і кровоносні судини.

За словами Канаверо, результати електричної стимуляції нервів показали, що операція була вдалою. Наступний крок — трансплантація голови живого донора з мертвим мозком. Після цього вчені зможуть оцінити функціональність організму після пересадки.

Італієць запевнив, що дата такої операції стане відома вже найближчим часом.

Як і у випадку з мавпою, скальпелем орудував доктор Жень Сяопінь і, на відміну від Канаверо, він значно стриманіший щодо анонсованої трансплантації.

«Я не знаю, коли та де буде проводитися операція з живими людьми», — зазначив він.

Також китайський хірург підкреслив, що раніше не існувало чіткого плану, як правильно пересаджувати голову:

«Відтак ми запропонували власний варіант, які кроки потрібно зробити та як відновити пошкоджені тканини. Наша мета — розробка методу, завдяки якому пацієнти після трансплантації могли б робити все те, що й звичайні здорові люди».

Минулого місяця у Всесвітній федерації нейрохірургічних товариств заявили, що у таких трансплантаціях немає сенсу, бо спочатку треба зрозуміти, як відновити нейронний зв’язок.

«Доки ми не зможемо відновити нейрорегенерацію спинного мозку після пересадки, ця операція буде не лише етично неприйнятною, але й безглуздою з наукової точки зору», — писали фахівці.

Та пан Сяопінь зазначив, що продовжить роботу у цьому напрямку, бо він вчений, а не експерт з етики.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти