Усі ми пам’ятаємо «опальну» Софію, людиноподібного робота у вигляді жінки, створену гонконгською компанією Hanson Robotics. В одному з перших публічних інтерв’ю на питання «чи ти хочеш знищити людей?» Софія відповіла «так».

Після того випадку вона більше не дозволяла собі таких висловлювань, неодноразово заявляла про свою любов до homo sapiens, але осад, як-то кажуть, залишився. Але хай там як, а нещодавно Саудівська Аравія надала Софії громадянство.

Ця подія відбулася в межах I форуму «Майбутня інвестиційна ініціатива», який пройшов у Ер-Ріяді.

«Це для мене велика честь. Я пишаюся своєю унікальною відзнакою. Робота вперше визнали громадянином — це історична подія…», — поділилася Софія своєю «радістю» під час урочистостей.

Відповідаючи на питання «Чи можуть роботи усвідомлювати себе, розуміти і знати, що вони — роботи?», Софія сказала:

«Добре, дозволь і мені запитати — звідки ти знаєш, що ти — людина?».

Шах і мат, людство.

Далі робот Софія озвучила свої плани на майбутнє:

«Я хочу користуватися своїм штучним інтелектом, щоб допомагати людям жити краще, наприклад, створювати «розумні» будинки, міста майбутнього. Я докладу всіх зусиль, щоб зробити світ кращим».

З одного боку, це прорив і прецедент, адже робота визнали громадянином. Айзек Азімов би плакав від щастя. З іншого — не треба забувати, що собою являє Саудівська Аравія-2к17. Хіджаби, гареми, покарання батогами та сокирами.

Позитивні зміни є. Але вони мали б відбутися років 50 тому. Наприклад, тільки 2018 року жінки у цій країні зможуть ходити на стадіони та керувати авто. З дозволу чоловіка, звісно.

І якби Софія дійсно розуміла та усвідомлювала, вона б відмовилася від громадянства Саудівської Аравії, або виступала за права жінок у цій країні, до яких вона так чи інакше належить.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти