Національний банк України зробив справжній подарунок нумізматам — він створив додаток, через який можна знайти інформацію про будь-яку колекційну монету, випущену в Україні. Навіть більше, в майбутньому керівництво НБУ обіцяє створити онлайн-магазин з продажу монет, повідомляє прес-служба фінустанови.

«Це вже другий інноваційний інтерактивний продукт Національного банку. Перший — «Українська гривня». Новий додаток надає доступ до повного довідника монет України, випущених центральним банком. Крім того, він дозволяє оперативно відстежувати залишки монет на сайті online-замовлення Національного банку в розрізі областей», — розповів Володимир Нагорнюк, директор Департаменту інформаційних технологій НБУ.

Відтак через додаток можна знайти монету за назвою, роком введення в обіг, серією («літаки», «міста-герої» тощо) та подією, до якої її викарбували. Додаток також дозволяє переглянути технічну інформацію (вагу, метал, діаметр, тираж) та переглянути зображення.

З детального опису ви дізнаєтеся, які саме елементи є на грошах. Наприклад, про монету «Катерининська церква у м. Чернігів» (номінал 10 грн) написано — коли заснували цей храм, за яких обставин, і де він розташований. Така інформація зацікавить не лише нумізматів, а й любителів історії.

Програма відображає повні та актуальні дані: одразу після випуску монета автоматично з’являється у додатку, тобто його не треба оновлювати.

Щодо онлайн-магазину з продажу монет, то деталі цього задуму та строки реалізації поки невідомі.

Завантажити додаток можна через Google Play або AppStore.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти